06 února, 2008

Beze sporu

Dnes v Lidových novinách:

Protiteroristická zeď, pro světovou levici symbol nehumánnosti, skutečně chrání lidské životy
· Dva pachatelé pronikli do Izraele z Egypta skrz „bránu“, kterou v lednu na hranici pásma Gazy výbuchem otevřeli palestinští militanti.
· Funguje tedy izraelská protiteroristická bariéra, zeď, dělicí plot apartheidu či jak zní její přízviska, prostě to, co se pro světovou levici stalo symbolem nehumánnosti?
· Funguje.
· Chrání lidské životy.
· Jakmile vznikne v bariéře díra, lidské životy jsou v ohrožení.
· Pohne ten poznatek světovým odsudkem bariéry?
· Když před šesti lety, za největšího vzepětí druhé palestinské intifády, schválila stavbu bariéry podél západního břehu Jordánu izraelská vláda, ve světě, zejména v Evropě, se zdvihl odpor.
· Zapomínalo se, že ploty už tehdy stály i jinde.
· Nejznámější „evropský“ plot je v Africe, odděluje španělské enklávy Ceuta a Melilla od Maroka a odehrávají se na něm srdceryvné scény.
· Proč tam vlastně stojí?
· Afričan, který se do španělských enkláv dostane, se totiž rázem ocitá v Schengenu, má před sebou otevřenou celou Evropu a to už stojí za shánění žebříku i vynaložené úsilí.
· Jenže symbolem nehumanismu stále zůstává zeď izraelská.
· Saúdská Arábie postavila plot podél hranic s Jemenem a staví velmi střeženou a sofistikovanou bariéru na hranici s Irákem.
· Pákistán se rozhodl pro něco velmi podobného na hranici s Agfhánistánem, aby přerušil volné přepravní koridory Al Kajdy.
· Před rokem a půl podepsal prezident Bush zákon, jehož důsledkem bude i plot podél americkomexické hranice - kvůli ilegálním imigrantům.
· Ať už se těm stavbám říká bariéra, zeď nebo plot, jejich žurnalistický ekvivalent je jasný, ale v izraelském případě zvláště zdůrazňovaný.
· Zeď rovná se Berlín, apartheidní rozdělení lidí, národů, komunit.
· Tak zní prvoplánová symbolika, kterou rozvíjí světová levice, ale třeba i britský historik Niall Ferguson.
· Svět včetně Izraele žije globalizací, ale chrání si její výdobytky, chrání je před těmi, kteří prosazují svou vlastní verzi globalizace - třeba světový chálifát s tím, že komu se to nelíbí, výbuch mu otevře okamžitou cestu do ráje.
· Brání-li se tomu někdo bariérou, je to opravdu berlínská zeď?
Důkaz sporem
Lidové noviny, 6. února 2008
Zbyněk Petráček komentátor LN

Lupičům, násilníkům a mordýřům se odjakživa hrubě nelíbily stavby jako jsou bariéry, zdi nebo ploty. Není tedy divu, že kapitalistická globalizace odbourává všechny překážky bránící plynulým tokům z kapes celého světa do pokladen slušných korporací. Brání-li někdo svoji bariéru, nebo staví novou, jde nepochybně o berlínskou zeď. O co jiného.

Poznámka: Lidové noviny neumožnily vložit tento příspěvek do diskuse k článku Z.Petráčka

Žádné komentáře: