25 února, 2008

Puč dle úhlu pohledu

Dnes v Lidových novinách:

Dnes uplyne 60 let od komunistického únorového převratu.
· Jedním z dosud takřka neznámých strůjců „vítězného února“ byl Valerij Vilinský – agent V-101.
· Právě od Vilinského dostávali komunisté klíčové informace o plánech demokratických stran a jeho hlášení umožňovala Klementu Gottwaldovi být o krok napřed.
· Pro komunisty byl V-101 prvořadým zdrojem informací a například právě od něj se vůbec poprvé po poledni 20. února dozvěděli o rozhodnutí ministrů demokratických stran podat demisi.
· Zásluhy agenta V-101 uznával i tehdejší velitel StB a zpravodajské služby Jindřich Veselý.
Klíčový muž převratu: agent V-101
Lidové noviny, 25. února 2008

Možná se v tom motal i agent Valerij, ale byl to zkrátka nevydařený puč, zpackaný pokus o změnu režimu . Změny režimu lze dosáhnout různě. Jak praví Wikipedia, svrhávání vlád ne přátelsky nenakloněných lze nalézt po celých posledních 50 let historie Spojených států. Např. změna režimu v Iráku se stala řádným cílem zahraniční politiky USA zákonem 105-338 (the "Iraq Liberation Act" z 1998) podepsaným prezidentem Billem Clintonem. Tento "Act" nařizuje, aby politika USA podporovala úsilí odstranit nenáviděný režim Saddama Husseina v Iráku a výměnu jeho režimu demokratickou vládou. O něco později tu demokratickou změnu rovedl násilím George Bush.
V únoru 1948 v Československu to násilím nešlo díky našemu nerozbornému přátelství s vítězným Sovětským svazem. A tak se to zkusilo tím nevydařeným pokusem o svrhnutí řádně zvolené vlády pučem demokratických sil, který vešel do západních dějin paradoxně jako puč komunistický, resp. pod již více realistickým názvem Vítězný únor. Záleží na úhlu pohledu.

Poznámka: Dnešní poznámka k únorovému puči je umístěna k agentu Valeriovi, protože diskuse k ostatním dnešním článkům Lidových novin k Únoru 1948 byly pro Komnetare zablokovány.

Žádné komentáře: