22 února, 2008

Širší souvislosti kosovské „nezávislosti“

Dnes v Lidových novinách:

Kosovo je pro Západ velký problém: kdyby teď nedostalo samostatnost, udělal by Západ chybu.
· Dostalo ji, a nevypadá to o moc líp.
· Politika demokratických států vůči Titově Jugoslávii je od počátku poznamenaná jakýmsi obojetnictvím: buď bylo možné trvat od počátku na zachování statu quo, nebo bylo možné podpořit a prosadit přerozdělení teritoria podle etnického principu (protože jako všude na východ od Rýna tu s výjimkou mohamedánských Bosňanů etnika byla současně politickými subjekty).
· K dosažení jednoho i druhého by bylo zapotřebí použití dost značné síly.
· Západní organizace zvolily jakousi třetí cestu, na použití síly méně náročnou (používali ji zúčastnění v konfliktu).
· Ta bohužel konflikt jen nastavuje a prodlužuje.
Kdy dozraje čas?
Lidové noviny, 22.února 2008
Bohumil Doležal

Zajímavý je pohled ze zámoří. Mahdi Darius Nazemroaya, nezávislý publicista (Otava), specializující se na otázky Středního východu, soudí, že únorová deklarace nezávislosti Kosova znamená legitimizaci rozkladu a rozbíjení suverenních států v globálním měřítku, přičemž hlavním cílem je Euro-Asie. V kosovské „nezávislosti“ vidí realizaci neokoloniálniho programu, jehož základem jsou geopolitické zájmy, a záměrem je ustavit nový světový pořádek, hegemonické ovládnutí globální ekonomiky.
Kosovo je další fází ekonomické kolonizace bývalé Jugoslávie. A model aplikovaný na bývalou Jugoslávii je přesně to, co je zamýšleno pro Střední východ. Proces v Iráku se od modelu použitého v bývalé Jugoslávii ničím neliší. Z vnějšího podnětu je destabilizována ekonomika, probíhá národní rozklad, je vytvářen nový politický a sociálně ekonomický pořádek. Podobně se strategie „rozděluj a panuj“ uplatňuje v Iráku podle etnických a sektářských linií. Tak jako v Jugoslávii centralizovaný ekonomický systém v Iráku byl rozbit okupační administrativou. Ekonomická kolonizace Kosova je exkluzivně v rukou EU ve spolupráci s USA.
Tento precedens otvírá cestu k rozložení dalších národních států. Pandořina skřínka byla otevvřena. Objevila se nová forma intervencionalismu, ohrožující národní státy. Příznačné je ignorování základních mezinárodních práv.
http://www.globalresearch.ca/index.php?context=viewArticle&code=NAZ20080219&articleId=8132

Žádné komentáře: