10 ledna, 2008

Zpět na článek

Dnes v Lidových novinách:

Lidové noviny slaví kulaté výročí.
· Před 20 lety vyšlo první vydání obnovených LN.
· U jejich zrodu stáli Jiří Ruml, Václav Havel Jiří Dienstbier a řada dalších známých osobností.
· U příležitosti výročí LN zpřístupňují na internetu kompletní vydání z let 1988-1989.
· Lidové noviny, nejstarší český deník založený v roce 1893, slaví v letošním „osmičkovém“ roce jedno výročí navíc: dvacet let od svého obnovení.
· V lednu 1988 vyšlo první číslo samizdatových Lidových novin.
· Tato událost pomohla nastartovat změny, jež vyvrcholily listopadovými událostmi roku 1989.
· V samizdatových „Lidovkách“ publikovaly osobnosti jako Václav Havel, Jiří Ruml, Petr Pithart, Ludvík Vaculík, Pavel Rychetský, Jiřina Šiklová, Miloš Zeman a mnoho dalších.
· U příležitosti výročí se Lidové noviny a zpravodajský server Lidovky.cz rozhodly k ojedinělému kroku: zpřístupňují kompletní vydání samizdatových LN.
· Na internetové adrese www.lidovky.cz/samizdat je možné ode dneška nalézt kompletní vydání z let 1988 a 1989 včetně příloh.
Obnovené LN slaví 20 let a zveřejňují unikátní archiv
Lidové noviny,9.ledna 2008
Lidovky.cz


I já sámizdávám. A to blog, do kterého si píši poznámky k novinovým článkům, zejména Lidovek. Lidovky odbírám papírové, abych se dověděl co všechno najdu na těch internetových, protože Lidovky se tam úplným přehledem, zejména komentářů a názorů, nechlubí. Kupuji je i proto, že jsa levicového zaměření, chci vědět, co říká „nepřítel“. Své poznámky nejdříve vkládám do diskuze k daným článkům na webové stránce novin. Nedávno mi Lidovky začaly přístup na diskusní stránky blokovat. Vlastně přístup tam mám, jenom nenajdu rámec pro vložení příspěvku, ani přehled příspěvků ostatních diskutujících. Najdu jen odkaz „zpět na článek“. Nevím, jak Lidovky vědí k čemu chci zadiskutovat (asi ta několikaletá zkušenost), protože k některým textům přístup dosud mám, např. k článkům jako Zubr se vrací do Německa. Sprostě se nevyjadřuji, jako mnoho diskutujících. To nejškaredější, co jsem napsal (v souvislosti s Paroubkovou svatbou v estébáckém hotelu) bylo, že se Lidovky uchylují k podlému bulvárnímu hyenismu, a že mně to těší, neboť můžu odhlásit Blesk a AHA. Od té doby ta cenzura také začala. I k diskusi k dnešním článkům k výročí LN přístup nemám, jen k tomuto den starému, který už nikdo číst nebude. Ale nestěžuji si. Chci jen Lidovky v souvislosti s jejich samizdatovým výročím pozdravit.

Žádné komentáře: