29 ledna, 2008

Kůrka od CIA

Neviditelný pes dnes:

Americká Central Intelligence Agency – Ústřední zpravodajská agentura zloduchů v žoldu Wall Streetu má hodně hanebnou pověst.

· Však už v padesátých letech minulého století se snažila podvracet českou zemi mandelinkou bramborovou.

· Reputaci tak zkázonosné, leč nezasloužené, věřily nejen prosté duše.

· Začněme od podlahy: kádry C.I.A. nejsou nijak početné – odhaduje se, že někdejší KGB a nynější post-sovětská nástupkyně jich má desetkrát tolik.

· Rovněž rozpočet na veškeré své počínání dosahuje necelou čtvrtinu peněz, jimiž disponuje NSA (National Security Agency) věnující se provozu satelitů a odposlechů, co kde se děje ve světě.

· C.I.A. je jen jednou ze špionážních organizací, jichž Američané mají víc než deset.

· Selhání C.I.A. byla častá a značná: 1949, nepředvídán výbuch atomové bomby v SSSR; pramálo úspěchu s proniknutím do čínského vládního vedení; 1950, nepředvídána invaze Jižní Koreje; 1956, totéž v případě sovětského vpádu do Maďarska; 1962, dovoz sovětských raket na Kubu; 1967, válka izraelsko-arabská; totéž v roce 1973; 1979, revoluce v Iránu a rovněž sovětská invaze v Afghánistánu; 1989, historický kolaps komunismu; a z hlediska USA neméně historický zrod al-Kájdy, útok 11. září 2001 a válka v Iráku.

· Schopnost předvídat a svou vládu včas informovat se tedy příliš nedařila. Úspěšnější byly iniciativy s vměšováním a ovlivňováním vývinu událostí v zahraničí.

· Přemnohé by se ještě dalo poznamenat, jako například mysterie zbraní hromadného ničení, jež Saddam Hussein měl, však v minulosti je použil i proti vlastním lidem, a zpravodajské služby nejednoho státu byly přesvědčeny o jejich existenci.

· Uzavřu otázkou, zda lze vůbec v demokracii, otevřené společnosti, vybudovat efektivní tajnou službu. Leckdo o takovém výkonu pochybuje.

USA: C.I.A. na skřipci

Neviditelný pes, 29. ledna 2008

Ota Ulč


Právě jsem si přečetl dva čerstvé roztomilé články o CIA v amerických médiích: V OpEdNews o tom, proč je CIA světovou teroristickou organizací číslo l ( Why the CIA is the World's Number One Terrorist Organization ), a v The Baltimore Chronicle se zase zabývají krvavou historii mučení v CIA ( Red in Tooth and Claw: American Terror, Then and Now ). Fakt, člověk by málem od CIA kůrku nevzal.

Žádné komentáře: