12 ledna, 2008

Totalitární kapitalismus

Neviditelný pes dnes (LN 8.1.):

Ten nepoměr bije do očí.
· Koncem léta vyhodili moderátorku německé televize za pronesený názor, že ještě v době nacismu fungovaly rodinné hodnoty lépe než dnes - strhl se mediální, notně politizovaný poprask a Eva Hermanová měla v televizi okamžitě plot.
· Začátkem zimy tvrdí Zdeněk Jičínský a s ním jádro sociální demokracie, že v době československé komunistické totality tu zdaleka nebyla jen totalita, neboť od druhé poloviny padesátých let převažovaly pozitivní kroky, a nestane se vůbec nic.
· Srovnáváme-li české a německé problémy se vztahem k totalitě, musí být jasno v jedné věci.
· Nikdo netvrdí, že lze vést paralely mezi německým nacismem, jím rozpoutanou světovou válkou, holokaustem i miliony obětí a československým komunismem.
· Ale zůstanemeli u „malé historie", u vztahů občanů k režimu a režimu k nim, u výhod a vymožeností, které režim poskytoval, tam už srovnání možné je.
· Oba zmíněné režimy byly součástí evropské moderny, tudíž se nedivme, že oba s sebou přinášely v různých oblastech sociálního inženýrství též pokrok.
· To ovšem nikterak neznamená, že by přestaly být totalitami.
· Když (Zdeněk Jičínský) navrhl zrušit Ústav pro studium totalitních režimů, totalitní charakter zdejší komunistické vlády ve svém textu přímo zpochybnil - režim prý přinesl řadu kroků pro společnost obecně pozitivních, zvláště v oblasti sociální.
· Jičínský šel nejméně o dva kroky dále než Hermanová.
· Zaprvé přímo připsal ty dobré věci režimu.
· Zadruhé popřel totalitní charakter onoho režimu počínaje polovinou padesátých let.
· Jenže ouha, nějak to drhne.
· Jičínský nestojí před mediálním plotem, k jeho návrhu se naopak připojilo 56 předních členů ČSSD, prostě socialistický mainstream.
S Hermanovou na Jičínského
LN, 8.1.2008
Neviditelný pes, 11.ledna 2008
Zbyněk Petráček


Současní „režimní propagandisté" vnucují umněle zabedňovaným představu, že stávající kapitalistický systém je výlupek dobra, nebo aspoň toho nejlepšího, co lidstvo vymyslelo, zatímco socialismus představuje státem uznaný opak, totalitu. Jenže stačí chvíli zabrousit na internet a ukáže se, že i "totalitarian capitalism" - totalitární kapitalismus je velmi frekventovaným heslem. Člověk se hnedle dočte, že (citováno z různých zdrojů) kapitalismus a demokracie nejsou neoddělitelné pojmy, v podstatě se navzájem vylučují. Že totalitární může být jak socialismus tak kapitalismus. Že současný stupeň vývoje kapitalismu lze charakterizovat jako nadnárodní, neboli totalitární kapitalismus. Vstupujeme do éry totalitárního kapitalismu, tj.politického a ekonomického systému, který se zmocňuje absolutní kontroly nad základními zdroji. Plně rozvinutý kapitalismus bude globálním kapitalismem centrálně kontrolovaným totalitárním způsobem. Bude to obdoba socialistického a bolševického cíle tj. světové vlády plánující celkový sociální život. Místo totalitárního kapitalismu lze hovořit jednoduše o imperialismu…

Internet lidem zbytečně plete hlavul, lepší do toho nekoukat, a když, tak jen do toho českého.


Poznámka: Tento článek převzal Neviditelný pes z Lidových novin, které Komnetare vstup do diskuse blokují.

Žádné komentáře: