25 ledna, 2008

Kde jen to vlastně jsme?

Dnes v Lidových novinách:

Když jsem teď četl nekrology za režisérem Jiřím Sequensem, měl jsem pocit, že jsou psány v čínštině, o zcela jiném člověku a že umřel bezmála druhý Fellini.
  • Na serveru iDNES.cz mi ale šifry -efla -spa- objevily, že v případě jeho seriálů „se jedná o výtečně řemeslně zvládnutá, a tudíž i divácky přitažlivá díla, která, zejména v případě majora Zemana, prezentují ideologicky zmanipulovanou historii“.
  • Cože? Jak může být výtečně řemeslně zvládnutý scénář, když je založen na lži a primitivní propagandě?
  • Další nehorázné věty: „Komunistické baště poplatný seriál... lze přitom bez nadsázky označit jako fenomén, který nemá v československé a seriálové tvorbě obdoby.“
  • Vážně? Leda jako fenomén svinstva, natočeného na objednávku ministerstva vnitra, za které byl odměněn Státní cenou Klementa Gottwalda a titulem národní umělec.
  • Králem chucpe se stal Rudolf Jelínek, který pravil, že Sequensovi bude navždycky vděčný za roli majora Hradce. Máte to? Ubohý herec děkuje, že si mohl zahrát majora komunistické tajné policie! Kde to jsme?
Nejen o Sequensovi
Lidové noviny, 24. ledna 2008
JAN REJŽEK


Včera v Lidových novinách Jan Rejžek píše: "Králem chucpe se stal Rudolf Jelínek, který pravil, že Sequensovi bude navždycky vděčný za roli majora Hradce. Máte to? Ubohý herec děkuje, že si mohl zahrát majora komunistické tajné policie! Kde to jsme?"

Včera v The Baltimore Chronicle Chris Floyd cituje Johna Newsingera: "CIA provozovala enormní síť placených informátorů, z nichž většina byla dobře známá svým podílem na mučení a jiných válečných zločinech. CIA a příslušní zpravodajové věděli, kteří vězni byli uneseni, kde byli drženi, a skutečnost, že jejich mučiteli byli informátoři placení CIA."

Nemohl by se někdo přimluvit, aby si ubohý Rudolf Jelínek mohl zahrát i v seriálu o CIA informátorech, a mohl tak aspoň částečně smazat špatný dojem, který na pana Rejžka v Sequensově seriálu udělal?


Poznámka: Vzhledem k tomu, že článek Nejen o sequensovi Lidové noviny pro Komnetare blokují, umístil jsem tuto diskusní pozmámku k článku Zemřel tvůrce Vacátka a majora Zemana (21.1.2008 - Lidovky.cz)

Žádné komentáře: