29 ledna, 2008

Česko na orbitu

České noviny.cz dnes:

Washington - Americký prezident George Bush bude s českým premiérem Mirkem Topolánkem jednat 27. února ve Washingtonu o protiraketové obraně a dalších záležitostech. V pondělí to uvedl Bílý dům.
· "Česká republika, která je cenným spojencem v NATO, přispívá k bezpečnosti a rozvoji v Afghánistánu a nadále přispívá k zajišťování svobody v Iráku.
· Vyjádřila také zájem přispět k systému raketové obrany," uvádí prohlášení Bílého domu.
· "Prezident Bush se těší, že bude s premiérem Topolánkem jednat o těchto a dalších tématech."
· Spojené státy mají v úmyslu instalovat v ČR protiraketový radar do roku 2012.
· S radarem má být propojeno silo s desítkou protiraketových střel v Polsku.
· Nyní probíhají jednání s USA o smlouvách o radarové základně.
· Česká veřejnost se většinou staví proti radaru, plánem se cítí ohroženo Rusko.
· Také nová polská vláda Donalda Tuska zaujímá k celému projektu zdrženlivější postoj, než její předchůdkyně vedená Jaroslawem Kaczyńským.

Bush bude jednat s Topolánkem o radaru
České noviny.cz, 29.01.2008
ČTK. (ČTK)

Ve včerejším Popular Mechanics vyšla zpráva, že Lockheed Martin oznámil průlomový test pokročilé radarové platformy. Nový systém může dramaticky ovlivnit budoucí vývoj světových záležitostí, ať už jde o radar v České republice, anebo obranný systém umístěný v Tajwanské úžině. Pokud by nový radarový systém „digital beamforming“ byl umístěn na satelitech, umožňoval by špionážní a environmentální pozorování z oběžné dráhy.

Tento vývoj prý může jen zvýšit ruskou paranoiu pokud jde o nukleární obranu, a může ruské vedení přimět k ještě větší neústupnosti vůči radaru na ruské východní hranici s Evropou, zdánlivě instalovanému za účelem obrany proti íránským raketám. Jestli pozemní americký radar postavený v České republice bude vybaven novou technologií, bude moci zachytit ruské rakety hned po startu, bude moci sledovat libovolný počet raket ve vzduchu, rozlišovat přibližující se válečné hlavice mezi falešnými a sestřelovat reálnou hrozbu. Ztrátou ruské zastrašující síly by se rovnováha síly v Evropě mohla změnit.

Pokud se panu Topolánkovi u prezidenta Bushe podaří výhodně radar v Brdech odklepnout, mohl by se přimluvit, aby aspoň obyvatelé České republiky byli umístěni na oběžnou dráhu ve vesmíru. Pro jistou.

From Space to Sea, New Radar Tech Could Shift Military Might

Žádné komentáře: