15 ledna, 2008

Pojistky demokracie

Dnes v Lidových novinách:

Odtajněné dokumenty odhalují, jak se NATO v 7O.letech obávalo, že v Itálii převezmou moc komunisté.
· LONDÝN/PRAHA Britové a jejich spojenci z NATO uvažovali uprostřed studné války o podpoře převratu v Itálii.
· V roce 1976 totiž hrozilo, že se po červnových parlamentních volbách k moci v Itálii dostane komunistická strana.
· Dokumenty, odtajněné po třiceti letech, nyní objevil v britských archivech italský badatel a úryvky z nich v neděli zveřejnil italský list La Repubblica.
· Materiály obsahují balík zuřivé korespondence mezi britským ministerstvem zahraničí, jeho diplomaty, americkým ministrem zahraničí Henrym Kissingerem, evropskými úředníky v Bruselu a dokonce Vatikánem.
· Kissinger tehdy napsal bývalému kancléři Spolkové republiky Německo Willymu Brandtovi: „Vypadá to, že antikomunističtí italští politici jsou zhypnotizováni úspěchem komunistické strany a netuší, jak jej zastavit.“
· S ním souhlasil i britský velvyslanec v Římě sir Guy Millard, který psal o „atmosféře hluboké deprese, téměř zoufalství až paniky“.
· Na britském ministerstvu zahraničí proto vymysleli několik scénářů, jak komunisty zastavit.
· Pokud by tehdy ve volbách zvítězila Partito Comunista Italiana (PCI) a následně sestavila vládu, plánovalo ministerstvo zahraničí „akci na podporu státního převratu nebo jinou rozvratnou činnost“, píše se v tajné zprávě ministerstva s datem 6.května 1976 - tedy šest týdnů před volbami.
· Dokument připouštěl, že případný puč by sice mohl mít nepředvídatelný vývoj, teoreticky by ale byl uskutečnitelný - podle všeho za pomoci pravicově zaměřené armády a policie.
· Autoři zprávy ale nakonec připustili, že tato myšlenka je „nerealistická“, protože by mohla vyústit v „dlouhý a krvavý“ odpor ze strany komunistů, možná i v občanskou válku či dokonce intervenci Sovětského svazu.
· Dnes devadesátiletý bývalý velvyslanec Millard říká, že o plánovaném puči neměl tušení.
· Nakonec ale puče ani nebylo potřeba.
· Ve volbách totiž komunisty porazili o čtyři procenta křesťanští demokraté.
Britové plánovali převrat v Itálii
Lidové noviny, 15. ledna 2008
KATEŘINA HŮLKOVÁ



Američané se před minulými volbami v Česku obávali, že ČSSD by nadále mohla zůstat u vlády a s podporou KSČM zabránit výstavbě radaru v Česku. A proto v US State Department vymysleli několik scénářů jak levici zastavit. Pro případ, že by levice přes všechna opatření zvítězila, plánovali akci na podporu státního převratu, či jinou podvratnou činnost. Americký velvyslanec možná o plánovaném puči neměl ani tušení, taková to byla tajná záležitost. Nakonec puče nebylo třeba. Pomocí připravených scénářů Kubiceho zpráva + dva přeběhlíci z ČSSD + dvě býtumocichtivé malé strany + kdoví co ještě, sice těsně, ale přece jen se podařilo dosadit k danému účelu vhodnou vládu a vést ji za ruku k žádoucím cíli.
Až odtajněné dokumenty ukáží, že tohle všechno si Komnetare jen vymyslely inspirovány tím britským plánováním převratu v Itálii. V každém případě se ukazuje, že naše západní demokracie nemá chybu. A kdyby se přece chybička vloudila, má dostatečné pojistky jak katastrofu odvrátit.


Poznámka: Lidové noviny znemožnily Komnetare vložit tento příspěvek do diskuse k uvedenému článku. Není divu.

Žádné komentáře: