14 ledna, 2008

Velký skok pro lidstvo

Dnes v Lidových novinách:

Americký prezident George W. Bush včera při návštěvě Spojených arabských emirátů prohlásil Írán za vedoucí zemi podporující terorismus, jejíž aktivity ohrožují bezpečnost celého světa.
· Vyzval proto spřátelené arabské státy, aby po boku USA čelily íránské hrozbě, dokud je čas.
· Prezident během své víkendové cesty po Kuvajtu, Bahrajnu a SAE zároveň arabské spojence vybídl, aby přispěli k mírovému soužití Palestinců a Izraelců.
· Za klíčové pro celou oblast Blízkého východu označil vyřešení konfliktu v Iráku a uvedl, že zatím nerozhodl o dalším stahování amerických vojáků ze země.
· Bush včera v Abú Zabí prohlásil, že USA posilují dlouhodobé bezpečnostní závazky se spřátelenými státy v Perském zálivu a vyzývají všechny spojenecké země světa, aby čelily íránské hrozbě.
· Bush včera také v Abú Zabí pochválil dosavadní demokratické změny provedené v zemích Perského zálivu, které vedou autoritářské vlády.
· Zopakoval přitom svůj plán na šíření demokracie ve světě.
· Zdůraznil, že demokracie je jedinou formou vládnutí, jež se chová k jednotlivcům s důstojností a rovností, což je právo, jež lidem náleží.
· Bushovy výroky o přednostech demokracie zněly paradoxně ve Spojených arabských emirátech, tedy v zemi, kde se veškeré rozhodování soustřeďuje v rukou vládnoucí elity.
· Miliony cizinců tam mají jen omezená zákonná a občanská práva.
· Činitelé v emirátu Abú Zabí a v sousedním Dubaji však tvrdí, že začali přijímat kroky ke zlepšení demokratických a pracovních práv.
Bush: Sjednoťte se proti Íránu
Lidové noviny, 14. ledna 2008
Lidovky.cz, ČTK


Když Hitler vyštěkával svoje pohrůžky směrem k Československu a prezidentu Benešovi, byl na začátku svého skvělého vojenského tažení za 1000letou říši. Bush dnes provozuje něco podobného na adresu Íránu na konci své obdobné kariéry. Katastrofa v Iráku, kolaps dolaru, ekonomika na okraji propasti. Co může svět od zamindrákovaného vůdce očekávat? Další šílené vojenské dobrodružství? Odmítnutí odejít ze scény? Vyhlášení stavu „národního ohrožení“ a chopení se diktátorských pravomocí (dictatorial powers), podle direktiv které si zajistil už v polovině loňského roku?

Snad jediná záchrana pro lidstvo je nechat maniaka naplnit jeho vyhrůžku, tj. rozšířit demokracii po celém světě. Jde jen o to, nechá-li si lidstvo vnutit tzv. současnou kapitalistickou verzi demokracie, umožňující provozovat totalitární kapitalismus, neboli demokracii, kde v podstatě v konečném součtu se volí na principu jeden dolar – jeden hlas. A nebo bude-li to skutečná demokracie na skutečném principu - každý volič jeden hlas…Byl by to bohužel nejspíš konec nadvlády západní civilizace, nicméně velký skok pro lidstvo.

Žádné komentáře: