23 ledna, 2008

Význam radaru v duševním pirátství

Dnes v Lidových novinách:

Úřad obchodního zmocněnce USA opět zařadil Českou republiku na seznam zemí monitorovaných kvůli ochraně práv k duševnímu vlastnictví.
* Česko je na seznamu po osmi letech, sdělila Česká protipirátská unie.
* Česká republika se zařazením na seznam podle ČPU řadí mezi takové země jako Bělorusko, Brazílie, Malajsie nebo Pákistán. Ve výčtu je ale také Itálie, Litva, Maďarsko, Polsko a Rumunsko.
* Seznam vydávaný každoročně Úřadem obchodního zmocněnce USA ve spolupráci s obchodními kruhy posuzuje dodržování autorských práv ve třetích zemích.
* Podle ČPU může seznam významně ovlivnit udělení nebo odnětí jednostranných
* obchodních preferencí, zahraniční investice a údajně také celkovou
* mezinárodní image dané země.
USA zařadily Česko na index pirátů
PLZEŇ 23. ledna 2008
Lidovky.cz
ČTK


USA trpí pozoruhodnou mánií řadit si země v rámci svého světového impéria do škatulek podle chování, jako třeba nevstřícné říše zla, darebácké státy. Vstřícné diktatury bývají ukládány do krabice mezi spolehlivé spojence. Já zase trpím mánií věřit spoustě Američanů, kteří svou vládu důvodně podezírají (jak si lze snadno ověřit na americkém internetu) z válečných zločinů, porušování lidských práv a ženevských dohod.

Je třeba jen doufat, že české duševní pirátství neohrozí sepsání dohody o radaru během několika týdnů. Je vážně třeba spěchat, neboť česká vstřícná vláda může co nevidět padnout. Stačilo by aby dva přeběhlíci dostali před hlasováním o důvěře bolení břicha, nebo aby se lidovci či zelení konečně propadli hanbou. I ten Bush by mohl v impíčmentu padnout dřív, než se dočká řádného prezidentského odpočinku.

A my ten radar nutně potřebujeme. I kdyby nic nepřilétalo z toho Íránu, může být radar důležitým nástrojem monitorování ochrany práv k duševnímu vlastnictví v Brdech a přilehlém okolí.

Poznámka: Proč Komnetare montuje poznámku o radaru do duševního pirátství, když ve stejném vydání LN vyšla speciální zpráva o radaru ( Pentagon: Smlouva s Čechy je otázkou týdnů http://www.lidovky.cz/pentagon-smlouva-s-cechy-je-otazkou-tydnu-fi0-/ln_noviny.asp?c=A080123_000048_ln_noviny_sko&klic=223551&mes=080123_0
). Protože cenzura LN článek o radaru pro poznámku Komnetare zablokovala.

Žádné komentáře: