17 ledna, 2008

Pilíře systému

Dnes v Lidových novinách:

Systém protiraketové obrany USA, jehož prvkem je i radarová základna v Brdech, má být součástí NATO.
· Po zasedání Bezpečnostní rady státu to v Praze řekl šéf americké Agentury pro raketovou obranu Henry Obering s tím, že systém funguje a zajistí ochranu před nebezpečím z Íránu Česku i dalším středoevropským zemím.
· "Jsem hluboce přesvědčen, že (dubnový) summit NATO v Bukurešti ukáže jednoznačnou provázanost obrany (USA a NATO) proti raketám krátkého a středního doletu," zdůraznil premiér Mirek Topolánek.
Podle dřívějšího vyjádření českého velvyslance při Severoatlantické alianci Štefana Füleho Praha usiluje o to, aby NATO v Bukurešti přijalo rozhodnutí, že protiraketová obrana je nejen proveditelná, ale že ji také spojenci chtějí.
· Radar v Česku a silo s desítkou střel v Polsku by se měly podle diplomatů stát po summitu dalším pilířem systému.
· "Nyní je čas rozšířit pokrytí tohoto systému, aby zahrnoval naše evropské spojence," dodal Obering.
· Obering zároveň oznámil, že americké firmy mají v úmyslu založit společně s českými vědeckými ústavy konsorcium, které by se zabývalo výzkumem technologií spojených se systémem protiraketové obrany Spojených států.
· První výsledky a kontrakty předpokládá Obering během několika měsíců.
· V létě se na stejné téma uskuteční konference.
· Podle Oberinga je možné, že Češi budou spolupracovat na vývoji radarových zařízení, vývoji algoritmů, zobrazovacích technologií, modelování a simulací, laserů a softwaru.

Obering uklidňoval: Radar bude v NATO

Lidové noviny, 17.ledna 2008
Lidovky.cz


Celý systém protiíránské obrany, dle nepříliš dobře informovaných kruhů na principu nejlepší obranou je útok, má pro naši zemičku jednu velkou výhodu. Na výstavbě se prý budou moci podílet a profitovat i vybrané české firmy. Zatím se významně podílejí neutuchající vstřícností především naše prominentní firmy politické, jako jsou zejména představitelé koaličních stran, držené nad vodou obzvláště povedenými, chvalně známými firmami v podobě přeběhlíků s hlubokým levicovým cítěním do tábora pravice. I když oba tyto pilíře dosud vypadají poměrně zachovale, nemohou na svých bedrech unést břímě bezpečnosti naší civilizace až do švestek, a tak je dobře, že první výsledky a kontrakty předpokládá pan šéf Obering během několika měsíců.

Žádné komentáře: