07 ledna, 2008

Pod fasádou demokracie

Neviditelný pes dnes:

Téměř před čtyřmi lety jsem psal práci ne téma „Demokratičnost voleb ve Spojených státech“, v níž jsem se zabýval různými vlivy působícími na to, kdo bude po pět let nejmocnějším prezidentem světa, respektive nejmocnějším mužem současného světa.
· V současné době vypuká opět boj o toto mocné „křeslo“ a propočty nákladů na volební kampaň jako takovou a na kampaně jednotlivých kandidátů podle mě překonávají historická maxima.
· Letošní částka investovaná kandidáty do kampaní je odhadována na jednu miliardu USD, přičemž tento odhad nemusí být konečný, jelikož vítěz prý utratí kolem 500 milionů USD.
· K doplnění těchto informací nutno podotknou, že Spojené státy bedlivě legislativně hlídají zdroje financování voleb, toky peněžních prostředků jsou kontrolovány.
· Přesto odborníci poukazují na mnohé nedostatky, žádný zákon totiž nemůže upravit vše.
· Proč se však mnohým společnostem, jejichž jediným a zákonným cílem je produkce zisku, vyplácí „investovat“ miliony USD do kandidatury některého svého „vyvoleného“?
· Na tuto otázku si netroufám odpovědět, ale je každopádně k zamyšlení, především poukážeme-li na souvislosti mezi sponzory Bushovými a mezinárodní angažovaností USA především v Iráku.
· Kde končí demokracie a začíná velký byznys, zdá se být nerozpoznatelné.
USA: Kolébka demokracie
Neviditelný pes, 7. ledna 2008
Jan Havlíček


Spojené státy považujeme jaksi automaticky za mistry světa v demokracii, kupodivu ne tak všichni v Americe. I ten A. Gore zmiňuje škody napáchané na americké demokracii během Bushovy vlády a varuje, že koncentrace moci v rukou Bílého domu začala dávno před válkou s terorismem, a je to tudíž postupný a dlouhodobý proces. A.L.Roland říká, že Amerika přestává být svobodná, když vyměňuje demokracii,odpovědnost a skutečnou svobodu za bezpečnost. Podle Naomi Wolf se Spojené státy dokonce nacházejí na cestě k fašismu, a z deseti kroků, které k fašismu směřují, je jich řada už naplněna. Spojené státy by také stěží vyhověly definici demokracie dle Eurabie : "Tyranie je monarchií používající vlády pána nad politickou společností; oligarchie je, když mají vládu ve svých rukách majetní muži; demokracie, když jsou vládci chudí, nikoliv majetní". Jenže americká demokratická skutečnost dle S. Fleischmana vypadá takto: celkový počet (dolarových) bilionářů na světě činí 739, z toho 371 je ve Spojených státech. Tzn., že 1% nejbohatších a nejmocnějších řídí (provozuje) Ameriku pod fasádou demokracie.

Žádné komentáře: