05 ledna, 2008

Nejen deník Právo idealizuje totalitu

Dnes v Lidových novinách:

Protočily se mi panenky nad četbou čtvrtečního Práva, v němž Pavel Verner v článku útočícím na záměr vědecky zkoumat totalitní režimy napsal, že v osmašedesátém roce u nás byla „svoboda tisku, z jaké by se dnešním jakobínům zprava protáčely údivem panenky“.
· Objektivní pohled Pokusy o idealizaci určitých období „tání“ minulého režimu mají jasné cíle.
· Především je třeba zamaskovat fakt, že totalita je svou podstatou vždycky zločinná, i když momentálně nevraždí a utlačuje jenom „málo“.
· Pokud by se tato kamufláž podařila, potom, soudruzi komunisté, potom není důvod, proč byste nemohli přiložit ruku k dílu na společné demokratické věci.
· Jenže jejich režim byl zločinný bez jediného dne přestávky: založen na „třídní nenávisti“, v praxi na rozdělení společnosti na kasty vyvolených, trpěných a zavržených.
· I když občas uzdu povolil, nepustil ji z ruky, stejně tak jako bič.
· Zamaskování této základní věci je hlavní, strategický směr úsilí lidí, jako je Pavel Verner, a ostatně i obou prezidentských kandidátů Klause i Švejnara, kteří jsou ochotni i znásilnit dějiny, jen aby jeden na Hradě zůstal, druhý aby se tam dostal s pomocí komunistických poslanců a senátorů.
· Idealizace totality je stejně zavrženíhodná jako „osvětimská lež“.
Žádný div, že deník Právo idealizuje totalitu
Lidové noviny, 5. ledna 2008
ONDŘEJ NEFF novinář a spisovatel


Není to poněkud zvláštní, že zločinný je ten režim, který nenávidí třídní rozdělení společnosti, zatím co kapitalistický režim, který na třídním, neboli nerovném, rozdělení společnosti je založen, a v reprodukci faktické společenské nerovnosti, pokračující už od dob otrokářských, neustále pokračuje, se za zločinný nepovažuje, a ještě si bez jediného dne přestávky lichotí, že je demokratický? Při tom k jeho globálním praktikám patří (neo)kolonialismus, drancování, vykořisťování, permanentní války, okupace cizích území.

Nejpodstatnější zde ani není to samotné násilí. Jak píše Shawn Hatting (A World at War), je vedena zuřivá válka proti většině lidstva, ne zbraněmi, ale neoliberální politikou. Následky jsou stejně smrtelné jako krvavé války…



Poznámka: Lidové noviny blokují Komnetare vstup do diskuse k tomuto článku. Cenzura probíhá tak, že po kliknutí na "vstup do diskuse" se neobjeví pole pro diskusní příspěvky, ani příspěvky ostatních, ale pouze odkaz "zpět na článek". V přístupu k některým jiným článkům, např. Zubr se vrací do Německa, Komnetare v diskusi bráněno zatím není.

Žádné komentáře: