03 ledna, 2008

Totalitní praktiky do Ústavu

Dnes v Neviditelném psovi:

ČSSD podala Ústavnímu soudu stížností na zákon č. 181/2007 Sb., jímž se zřizuje Ústav pro studium totalitních režimů.
· Formálně jej podává poslanec Jičínský, je však pod ním podepsáno 57 poslanců ČSSD ze 72, mj. celá stranická generalita včetně předsedy strany.
· Už proto je třeba stížnost se vším všudy považovat za věc, za níž stojí strana jako taková a nese za ni plnou odpovědnost.
· ČSSD vyjadřuje obavu, že zřízení státní instituce s účelem zkoumat určité období dějin může vést k tomu, že závěry, k nimž dojde, budou prezentovány jako všeobecně závazné.
· Navíc si stěžuje na diskriminaci bývalých členů KSČ, pokud jde o obsazení rady a vedoucích funkcí v instituci.
· Rozhodnout o právním problému musí Ústavní soud.
· Pojetí nejnovějších dějin, které představuje Stížnost, je vlastně jen oprášené pojetí reformních komunistů z konce padesátých a ze šedesátých let: podstata režimu byla správná a provedl řadu prospěšných věcí.
· Došlo však k závažným chybám, od nichž je „socialismus“ třeba oprostit.
· A za druhé, je to v dnešní situaci velkorysá nabídka společné ideové platformy pro KSČM: i KSČM už kritizuje „výstřelky“ padesátých let.
· Pokud ÚS stížnosti vyhoví, požehná implicite i tomuto výkladu minulosti.
Paroubkova doktrína
LN, 2.1.2008
Bohumil Doležal
Nevditelný pes, 3. ledna 2008
Publikováno s laskavým svolením autora.


Dnes jsem doprovázel tetu na Masarykovo nádraží. V průchodu na studené dlažbě se (sotva) pohyboval nějaký člověk na kolenou, opřený o ruce. Snad se pokoušel spíš vstát než sunout dopředu. Lidé ho obcházeli. Co taky s ním? Dát mu kousek chleba? Nebo 90 korun pro případ, že by se mu podařilo doplazit na pohotovost?

Vidím zde příběh pro Ústav pro studium totalitních režimů. V dnešní demokracii má každý svobodný, samostatný, sebevědomý, svérázný občan plnou svobodu pohybovat se kdekoliv, obzvláště v Schengenském prostoru, třeba na nádraži po kolenou. Totalitní režim by se takové svobodné individuum snažil uklidit z očí, dal by mu najíst, a vrazil do nějakého ústavu (rozlišuj od Ústavu), kde by mu bylo teplo, jen aby se nedalo říct, že se neumí postarat o bezmocné. Doufám, že Ústav tuto trapnou totalitní praktiku nezapomene zdokumentovat.


Poznámka: Lidové noviny blokovaly včera přístup Komnetare do diskuse k tomuto článku.

Žádné komentáře: