10 ledna, 2008

Nečestné občanství

Neviditelný pes dnes:

Králíky, celkem 4820 obyvatel.
· Malé městečko v nadmořské výšce 560 m obklopené horami.
· Na jihozápadě Bukovohorská hornatina jako výběžek Orlických hor, na jihovýchodě výběžek Hanušovické vrchoviny coby předhůří Hrubého Jeseníku a na severovýchodě masiv Králického Sněžníku.
· Skutečně krásná a poutavá příroda.
· Ideální místo pro turisty a možná také ideální místo pro život.
· Tak jako jiné obce a města, mají i Králíky své čestné občany.
· Mezi jinými i gauleitera německé župy Sudetenland, SS – Obergruppenführera (do SS vstoupil 9.10.1938 s evidenčním číslem 310 307), nositele zlatého odznaku NSDAP, čestných mečů říšského vedoucího SS a prstenu SS s umrlčí lebkou (Totenkopfring), který byl udělován jako osobní dar říšského vedoucího SS za zásluhy, oddanost ve službě a za věrnost nacionálněsocialistickým ideálům, Konráda Henleina.
· (Pro nezasvěcené jen malé upřesnění: Hodnost SS - Obergruppenführer byla v době udělení Konrádu Henleinovi druhá nejvyšší generálská šarže v SS).
· Člověka, který měl velmi vysoké zásluhy na rozbití republiky na konci třicátých let, bývalého politického druha a názorového spřízněnce našemu národu nechvalně známého K.H.Franka, a také člověka, který na konci války neunesl hrozbu trestu a vzal si v plzeňském internačním táboře život.
· Má být taková osoba čestným občanem českého města, nebo nemá?
· Tento problém se objevil nedávno v televizních zprávách a mezi jinými, samozřejmě mnohem a mnohem důležitějšími informacemi zanikl.
· Proč se Konrád Henlein stal svého času čestným občanem města Králík, je nabíledni.
· Toto město se v době udělení čestného občanství jmenovalo Grulich, leželo v tehdejších Sudetech a již od dávnověku tvořili jeho obyvatelstvo z drtivé většiny Němci.
· Celá oblast Sudet v té době patřila k Říši, on sudetské župě šéfoval a zkrátka a dobře byla jiná doba.
· „ Zastupitelstvo města vyjadřuje vůli neprojednávat odnímání čestného občanství města Králíky, které bylo uděleno představitelům totalitních a nedemokratických režimů.
· Udělení čestného občanství považuje zastupitelstvo města za obraz historie.“
· Zastupitelstvo města Králíky jistě své usnesení revokovat nebude, ale při vší úctě bych chtěl říci: Vážení zastupitelé, ať jste z jakékoli obce, z jakéhokoli města naší země.
· Obergruppenführery jakéhokoli druhu raději ne.
Náš spoluobčan Konrád H.
Neviditelný pes, 10. ledna 2008
Petr Litoš


Je to absurdní a nechutné mít za čestného občana válečného zločince. Na druhou stranu, budou-li udílena čestná občanství např. Brd za umožnění soupostavení radaru a raket, mají se vyznamenaní obávat, že jednou budou s odporem vygumovávána jejich jména z kronik za kolaboraci (přes odpor velké většiny obyvatelstva) s válečně zločinným americkým imperiálním režimem zavilých neoconů?

Žádné komentáře: