16 července, 2007

Působení na pudy

Dnes v Lidových novinách:

Žádost pětapadesáti občanů zaslaná vrcholným ústavním činitelům
, aby o umístění americké radarové základny na území České republiky rozhodlo celonárodní referendum, se tváří jako vyjádření názoru, na což přece má v demokratické společnosti každý právo. Ve skutečnosti však nejde o názor, ale o politickou demagogii, která účelově manipuluje se zjednodušenými argumenty a bezohledným působením na pudy a city se snaží z občanských postojů demokratické společnosti vytěsnit ještě nepříliš vkořeněné logické a racionální uvažování.
· Už sám požadavek celonárodního referenda o způsobu zajištění bezpečnosti státu je nesmysl.
· Takové referendum by totiž znamenalo sejmout ručení za osud země a jejích občanů z konkrétní přesně známé množiny jmenovitě známých poslanců a senátorů s přehlednou kvalifikací a přenést tuto povinnost na množinu předem neznámého počtu nikomu neodpovědných anonymů neznámé kvalifikace.
· Takové referendum by současně znamenalo imobilizaci české společnosti uprostřed globálních vývojových tendencí okolního světa.
· Takové referendum by pouze stavělo proti sobě racionální a neracionální uvažování.
· Referendum by navíc bylo naprosto neproduktivní.
· Pětapadesát našich spoluobčanů žádajících svěřit rozhodnutí o umístění radarové základny v České republice celonárodnímu referendu rovněž vypočítává údajně nepravdivé informace, které jsou veřejnosti poskytovány o zamýšleném protiraketovém štítu, a otázky, na něž prý není dávána odpověď.
· A opět jde o účelovou eskamotáž snažící se odvést pozornost od podstaty věci ke snadněji manipulovatelným egoistickým postojům neohlížejícím se na žádné následky.
· Je jim lhostejné, že nás tím činí bezbrannými a do jakého nebezpečí nás všechny ženou.
· Co tím sledují?

Nesmysly a lži kolem referenda
16.července 2007, Lidové noviny
Vladimír Bystrov, publicista


Na tomto textu V.Bystrova a podobných je pozoruhodná psychologie tak zvaných režimních propagandistů a manipulátorů. Už v protektorátním tisku a rozhlase zaznívaly podobné zásadové tirády česky hovořících komentátorů, přesvědčujících plamenně tu mlčící českou masu o tisíciletých zárukách bezpečnosti pro náš národ pod křídly Velkoněmecka. Ti dnešní manipulátoři se s podobným ideologickým zaujetím rvou už za jinou říši a jiného vůdce, kterému sice hoří půda pod nohama, ale stejně má pořád hlavu plnou odvážných plánů, jejichž realizace je ohrožována jinými říšemi zla, jako je Írán, na jehož pacifikaci zdaleka nestačí 737 vojenských základen už rozmístěných po celé zeměkouli.

Schemata textů těchto propagandistů mají v podstatě univerzální použitelnost, o čemž svědčí tato drobná úprava prvního Bystrovova odstavce:

Požadavek Vladimíra Bystrova, aby o umístění americké radarové základny na území České republiky NErozhodlo celonárodní referendum, se tváří jako vyjádření názoru, na což přece má v demokratické společnosti každý právo. Ve skutečnosti však nejde o názor, ale o politickou demagogii, která účelově manipuluje se zjednodušenými argumenty a bezohledným působením na pudy a city se snaží z občanských postojů demokratické společnosti vytěsnit ještě nepříliš vkořeněné logické a racionální uvažování.

Žádné komentáře: