07 července, 2007

Nejlépe zjevně mlčet

Dnes v Lidových novinách:

Spory o systém protiraketové obrany jsou mocenskou hrou, na kterou čeští politici zjevně nestačí
· Pro veřejnost vše začalo loni v létě skoro nevinně vyhlížející zprávou - Američané chtějí u nás či v Polsku rozmístit komponenty své protiraketové obrany.
· Za největší problém se považovaly případné negativní dopady jednak technického rázu (vyzařování čehosi nezdravého z radaru), popřípadě historicko-sociální povahy (lidé neradi přijmou přítomnost příslušníků cizí armády).
· Po roce je z celé záležitosti mocenská přetahovanámezi Bushem a Putinem, v rámci níž nám Rusko hrozí i případným jaderným úderem.
· Mohou být reakce Ruska, alespoň zčásti, opodstatněné?
· Jde svým způsobem o jistý druh cti, problém s Ruskem však spočívá a bude spočívat v tom, že jde o dosti zvrácenou čest imperiální.
· Na výstavbu americké protiraketové obrany proto Rusko logicky zareaguje investicemi do svého vlastního jaderného arzenálu.
· Jako by šlo o houbařský flek
· Vláda od léta loňského roku v podstatě jen mlží či tvrdí, že vlastně o nic důležitého nejde.

Vysoká hra v nízkých Brdech
7.července 2007, Lidové noviny
Josef Mlejnek jr. politolog


Média vytvářejí dojem, jako by šlo o jakousi americko-ruskou hru, kde Rusko dělá potíže z nesmyslných prestižních důvodů. Ale nejde jenom o Rusko, ve hře je i Čína. I podle čínských expertů polsko-český obranný raketový systém není namířený proti Severní Koreji a Íránu, ale jednoznačně proti Rusku. Obdobný systém, jako druhé křídlo toho středoevropského, Washington plánuje i v Asii. Plánované americké raketové a radarové systémy v Japonsku a Australii umožní Američanům sledovat odpalování raket na čínské hlavní testovací základně v provincii Shanxi.

USA usilují o schopnost zničit dalekonosný nukleární arsenál Ruska a Ćíny prvním úderem a integrální součástí tohoto strategického systému ma být právě systém u nás a v Polsku. Zacelí se jím mezera v celkové US kapacitě spustit první zničující úder na ruská nukleární zařízení

Proto Rusko je znepokojeno US plány ve střední Evropě, Čína zase v Asii. Obě země evidentně mohou a budou koordinovat politiku v této záležitosti. Rovněž Čína je rozhodnuta akcelerovat vývoj vlastního raketového programu, pokud bude US asijský raketový obranný systém vytvořen. Vice se lze dočíst v analýze M K Bhadrakumara v Asia Times.

Na co mají podle J. Mlejnka čeští politici v mocenské hře nad protiraketovou obranou zjevně stačit? Obávám se, že jejich prvořadým úkolem je držet ústa a krok když mluví dospělí, a to zejména pokud jde o naši klientskou vládu.

Žádné komentáře: