31 července, 2007

Jak to vidí ONI

Dsnes v Neviditelném psovi:

Jestliže se plnění předpokladů nedaří, přibývá na netrpělivosti, jak velmi patrno v politice, hodně teď v USA, přiští rok obdařené nepochybně dramatickým karnevalem prezidentských voleb. A to v podmínkách již dlouhodobé, nezáviděníhodné války v pouštní výhni Iráku.
· Historie se sice příliš perfektně neopakuje, ale podobnosti bývají k nepřehlédnutí.
· Vietnamská válka se přece neprohrála v tamějších džunglích, ale v USA na domácím politickém poli.
· Což by se teď mohlo opakovat.
· V porovnání s Vietnamem, kde Američané ztratili téměř dvacetkrát víc životů než teď v Iráku, ale i nynějších už přes 3 500 zmařených životů začíná působit jako čínská muka, kapka po kapce.
· Z přesvědčení nejen Bushova, že přece lidé kdekoliv dají přednost svobodě a prosperitě, zbyla pouhá chiméra, s pozdním poučením, jak nepraktický, pošetilý byl pokus naroubovat americké politické hodnoty na společnost s tak odlišnou historickou zkušeností a kulturou.
· Zdaleka se nepodařilo z Iráku vytvořit zářný příklad pluralismu a tolerance
· Převládlo násilí a chaos – čímž se vlastně posílila pozice autokratických vládců v sousedních zemích, oddalujích potřebné domácí reformy, s tvrzením, že jen tak se lze bránit destruktivnímu chaosu, jaký zachvátil Irák.
· Co dělat?
· Jestliže je Bush přesvědčen, že naprostá většina Iráčanů baží žít v míru a svobodě, jak je tedy možné, že nelze potřít onu malou menšinu, která si něco takového nepřeje?

IRÁK: Patálie se správným časováním odchodu
Neviditelný pes, 31.července 2007
Neoficiální stránky Oty Ulče


Není od věci podívat se, co na to ONI:

Iráčané nebudou odměňovat ropou ty, kdo zabili víc než milion lidí, přiměli k útěku další čtyři miliony, znásilnili stovky, možná tisíce iráckých žen, a mučili desítky tisíc iráckých můžů, říká Ali Al-Sarraf.

Přes pokračující krvežíznivé bombardování, systematické masové vraždění, eskadry smrti, terorismus, chudobu, vyhánění a mučení, vůle a rozhodnost Iráčanů nejsou zlomeny. Američtí bandité se chovají v Iráku jako zuřivé bestie, kam vkročí, šíří smrt. V každém Iráčanovi vidí možnou hrozbu, střílí namátkou na civilisty, terorizují lidi, ale ve skutečnosti považují sami sebe za ty, kteří jsou terorizováni. Iráčané jsou připraveni zemřít v odporu proti americkým okupantům. Bojují za svou vlast ze všech svých sil a všemi dostupnými prostředky. Říkají krvežíznivým křižákům, jen pokračujte, a bude to váš konec. Žádná okupační firma se neodváží poslat své zaměstnance do Iráku. A Iráčané nedodají jediný barel ropy darebáckým státům, které se dopustily zločinů vůči nim. Iráčané budou mít právo poslat válečné zločince před soud. Jsou připraveni o zločinech vražd, vyhnání, mučení a znásilňování vést dokumentační databázi se jmény důstojníků a vojáků. Budu je pronásledovat vždy a všude, nebudou moci předstírat, že nevěděli.

Ali Al-Sarraf je vydavatelem týdeníku Al-Arab Weekly, je bývalým disidentem Husseinova režimu.

Více viz: http://www.middle-east-online.com/english/?id=21593

Žádné komentáře: