10 července, 2007

Nespravedlivé výsady jsou v pořádku

Dnes v Lidových novinách:

Češi si navzájem nedůvěřují, což nezní příliš povzbudivě
· Celých 84 procent lidí je podle nedávného průzkumu STEM přesvědčeno o tom, že současný režim poskytuje některým skupinám obyvatel nespravedlivé výsady, výhody či privilegia.
· Těch privilegií, která volají po bezodkladném zrušení, moc není.
· Ano, poslanci mají imunitu, některé nezdaněné příplatky a ministři smějí jezdit s majáčkem.
· Najít nějaké další výsady už nebude tak snadné.
· Tak třeba železničáři mají režijní jízdenky, ale to asi většina respondentů neměla na mysli.
· Zároveň je ovšem výsledek průzkumu tak předvídatelný, že si ho STEM snad mohl odpustit.
· Stačí obrátit se ke klasikům.
· „No vy! Inteligenti! Páni!“ odpovídá Sládek ve hře Václava Havla Audience na naši otázku, kdo že jsou ty privilegované skupiny. „Vy si to vždycky umíte zařídit, vy jste nahoře, i když jste dole, zatímco obyčejnej člověk se tady plahočí a má z toho prd.“
· Tradice i dlouhodobá datová řada STEM se shodují v tom, že takový je hluboce zakořeněný a vůči racionálnímu ovlivňování imunní názor většiny české populace.

Ti druzí
10.července 2007, Lidové noviny
Martin Weiss


Že současný režim poskytuje některým skupinám obyvatel nespravedlivé výsady? Ale to je snad v pořádku, neboť jak tuším, nacházíme se zrovna v kapitalistická společnosti, a taková s nerovnosti stojí a padá. Stejně jako její méně vyvinuté sestry otrokářství a feudalismus. Ve všech třech nacházíme menšinovou elitu či panstvo, a na druhé straně je plebs, neboli lůzu, a ta slouží elitě jako nástroj k uspokojování jejích potřeb. Řečeno jazykem lidí od počítačů, otrokářství upgradovalo na feudalismus a ten později zase na kapitalismus, neboť jak se postupně ukazovalo, otrok svobodnější, vzdělanější, lépe živený, uspokoje potřeby elity lépe (vytříská se z něj více prachů), než otrok, který jen láme skálu či orá voly půdu.
Nespravedlivé výhody jsou nesystémové a podezřelé až za socialismu, a hlavně budou až se konečně dotrmácíme k tomu komunismu, kde každý bude pracovat podle svých schopností a dostane se mu přesně podle jeho potřeb. Nebudou žádní Jedni a Ti druzí, a Tlustému se konečně podaří bez problémů zavést tu úplně rovnou daň.



Žádné komentáře: