11 července, 2007

Přirozený řád

Dnes v Lidových novinách:

Za vlády komunistů vařil pivo jen jeden subjekt – stát.
· Centrální plánovač rozhodoval, který státní pivovar dostane dotace na investice a který ne.
· Ceny piva byly centrálně stanovené.
· Důsledkem bylo, že dobrých piv byl na trhu nedostatek.
· Konkurence, privatizace a otevření trhu po roce 1989 přinesly změnu.
· Pivovary si začaly konkurovat cenou i kvalitou, spotřebitelé se stali pány a začali svojí poptávkou rozhodovat o tom, který pivovar bude prosperovat více a který méně.
· Dnes na trhu působí 74 pivovarů různé velikosti.
· Nepokřivený trh ale netrval dlouho.
· V roce 1994, poté co pivovar Bernard navezl pivo zdarma do sněmovny, uzákonili zákonodárci napříč politickým spektrem slevu na spotřební dani pro malé pivovary (do výstavu 200 tisíc hektolitrů).
· Další zlom přinesl vstup do Evropské unie – byl zřízen obskurní dotační program nazvaný Operační program Průmysl a podnikání.
· Je částečně plněn penězi ze státního rozpočtu a částečně penězi z Evropské unie (které jsme tam samozřejmě nejprve ze státního rozpočtu poslali) – tedy tak jako tak penězi českých daňových poplatníků.
· Deset pivovarů loni našlo cestu, jak nad konkurencí vyzrát skrze státní úředníky – na úkor konkurenčních pivovarů a všech ostatních deseti milionů daňových poplatníků.
· Byla tím zahájena na českém pivovarnickém trhu perverzní konkurence, kdy se již nesoutěží jen o přízeň spotřebitele, ale též o přízeň úředníka.
· Zacyklili jsme se ve změti úlev, dotací a výjimek, část z nich má domácí původ, část je vynucená Bruselem.
· Stát rozdává miliardy na dotacích, ulevuje na daních.
· Ničí tak trh, kde už dnes nevítězí ten, kdo nabízí lepší zboží a služby, ale ten, kdo si vydobude výjimky a dotace na státních úřednících, kterých s každou úlevou a každým novým dotačním programem přibývá.
· Ve výsledku se snižuje konkurence, zhoršuje kvalita a my to platíme ve vysokých daních.
· Co s tím? Zrušit program i investiční pobídkyJak lze vrátit věcem přirozený řád? Je nutné zrušit Operační program Průmysl a podnikání a systém investičních pobídek.
· Trend je ale spíš opačný.

Dotace ničí trh. I ten s pivem Dotace ničí trh. I ten s pivem
11. července 2007, Lidové noviny
Petr Mach, výkonný ředitel Centra pro ekonomiku a politiku výkonný ředitel CEP


Co to je zač ten SabMiller, který vlastní Plzeňský Prazdroj a ovládá podstatnou část trhu s pivem? Je Plzeňský Prazdroj chutnější pod SabMillerem, než když ho dřív ovládal českoslovenkský stát? Kolik ostatních pivovarů dnes patří firmám s podobnými nečeskými názvy? Mají ti cizinci ambici dělat tu lepší pivo než tomu bylo za čs státu, nebo se vydali do neokolonizovaného Česka místní pivovary vyssát, pozavírat a dovážet sem pivo cizí, aby si místní fajnšmekři konečně pochutnali, tak jak se to děje s řadou jiných původních českých výrob a produktů?

Co s tím? Jak lze vrátit věcem přirozený řád? Zrušit Operační program i investiční pobídky, ptá se Petr Mach.

Jen aby nějakého blázna nenapadlo znovu to všechno znárodnit!

Žádné komentáře: