06 července, 2007

Dýka na hrdle

Dnes v Lidových novinách:

Výpady Moskvy proti umístění protiraketového deštníku do Česka a Polska jsou ruskou hrou o vliv, která se Česka příliš netýká, řekl český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg pro slovenské Hospodárske noviny.
· "Je to hra se Spojenými státy, od nichž Rusové chtějí získat uznání, že jsou rovnoprávnou supervelmocí a že budou, podobně jako před 20 lety, spolurozhodovat o osudu Evropy.
· Proto ruská strana s námi ani s Polskem příliš nedebatuje.
· Debatuje o tom jen se Spojenými státy," uvedl.
· Radar jako součást protiraketového štítu podle ministra v budoucnu zvýší bezpečnost Česka.
· "Za pár let, až některé země, o nichž se to předpokládá, získají zbraně hromadného ničení, bude pro naši bezpečnost lepší, abychom ten štít měli," řekl.

Moskva hraje o postavení velmoci
Praha, 6.července 2007
Lidovky.cz, ČTK


V této záležitosti je zajímavá analýza amerického autora Mike Whitneye v Global Research. Cituje Putina, že USA a Západ neustále dávají Rusku lekce z demokracie, ale ti co dávají lekce se sami poučit nechtějí. Spojené státy usilují o unipolární svět, kde by USA byly centrální autoritou, centrem moci a rozhodování, a to nemá s demokracií nic společného.

Rusko považuje rozmístění US raketového obranného systému za vyhlášení války proti Ruské federaci. Tento systém po rozmístění bude automaticky kooperovat s celkovou nukleární kapacitou Spojených států, bude její integrální částí. To poruší současnou konfiguraci mezinárodní bezpečnosti.

Bushova raketová obrana není defenzivní, ale ofenzivní. Tento plán umístí americké vojenské základny (nukleární infrastrukturu a sofistikovaný radarový systém) přímo na práh Ruska a poskytne USA jasnou výhodu možnosti prvního úderu. Washington tak bude mít možnost Rusko vydírat v záležitostech kritické mezinárodní důležitosti. Putin pochopitelně musí dbát o odstranění této dýky držené na hrdle Moskvy.

Domnívám se, že vyjádření ministra zahtraničí o ruských motivech odporu k výstavbě radaru a o zvýšení bezpečnosti Česka je možno považovat za záměrné klamání občanů české republiky, a celkový postoj současné vlády, odporující přání většiny obyvatel v této záležitosti, za nepřátelský vůči této zemi.

Žádné komentáře: