20 července, 2007

Místo Hrádku bílou bradku

Dnes v Lidových novinách:

Naprosto souhlasím s p.Čermákem, který krásně popsal jaké vlastnosti by měl mít budoucí president, domnívám se, že tomuto vzoru odpovídají kandidáti dva a to p.Karel Schwarzenberg a p.Tomáš Halík oba však mají, bohužel, silný handicap, který je v očích Čechů diskvalifikuje.
· První je šlechtic a to v očích plebejských Čechů je naprosto nepřípustné, druhý je kněz a to je snad ještě horší, než být šlechticem, řekl bych, že je to pro náš stát veliká škoda.
· Oba tito pánové by mohli presidentskému úřadu navrátit Masarykovsko-Havlovskou úroveň i při vší úctě k p.Jiřímu Dientsbierovi si myslím, že má ještě větší vadu na kráse a to bývalé členství v KSČ, byť to svým disidentstvím napravil, nicméně se jedná o obrovské selhání a to je pro mne naprosto neomluvitelné v době kdy do KSČ (rok 1958) vstupoval již mu muselo být zřejmé do čeho vstupuje a těžko to omluví mladickou nerozvážností, to už mu bylo 21 let.

Schwarzenberg a Halík jsou bez šance. Škoda
19.července 2007 | 18:08 Ad LN 19.7.: Prezident!? A proč ne Schwarzenberger?
Milan Bednář, Plzeň


Handicap pana Schwarzenberga bych nepřeceňoval. Na rozdíl od pana Dienstbiera se stal šlechticem už od narození, a mladistvou nerozvážností to tedy omluvit lze, protože nemohl tušit do čeho jde.

S handicapem pana Halíka je to skutečně horší. Nepochybně se stal knězem ve zralém jinošském věku dobrovolně a po zralém uvážení, stejně jako pan Dienstbier pokud jde o členství v KSČ. A je to tedy vskutku těžko omluvitelné.

Škoda, pokud oba pánové nebudou moci navrátit prezidentskému úřadu masarykovskou úroveň. Té havlovské úrovně až taková škoda nebude, ten se taky stal tím disidentem dobrovolně.

Masarykovskou úroveň by pro příští období asi nejlépe zajistil ten stávající prezident. Kdyby si nechal ještě narůst bílou bradku, byl by to hotový Tatíček.

Žádné komentáře: