02 července, 2007

Každé impérium musí na něco zajít

Dnes v Lidových novinách:

Britská policie zneškodnila bombu nastraženou v centru Londýna.
· Události v Londýně a Glasgowě byly v jistém smyslu nevyhnutelné. V tom smyslu, že se zkouška nového ministerského předsedy Británie dala očekávat.
· Al Kajda už nese mnohé rysy globální mocnosti.
· Má své zájmy a své cíle, své definované prostředky působení, a kdyby nevyzkoušela ohebnost páteře nového britského premiéra, její stoupenci i protivníci by to pokládali za slabost.
· Strůjci útoku jistě nečekali, že Gordon Brown páteř ohne.
· Zachoval se tak, jak si počínali jeho předchůdci, když byli vystaveni hrozbám v moderních dějinách zosobněných postavami Napoleona, Hitlera a Stalina.
· Dal najevo vůli nevzdat se, nenechat se zastrašit a nedovolit „nikomu, aby ničil britský způsob života“.
· Bylo to prohlášení současně přesné i nepřesné.
· Teroristům skutečně jde o zničení britského způsobu života, ovšem zároveň jim jde o zničení způsobu života celé naší euroatlantické civilizace.
· V konkrétních britských podmínkách se projevila globální hrozba, zaměřená stejně proti způsobu života Britů jako Čechů.
· Velká zkouška teď čeká Brity, a hlavně jejich mluvčí, tedy politiky, novináře, duchovní a další veřejně působící osoby.
· Ohavný útok proti letišti plnému lidí by jim měl připomenout, jací lidé povládnou v Iráku, když Západ nechá na holičkách tamní svobodně zvolenou vládu.
· Měl by jim připomenout, že v Bagdádu se bojuje za Londýn.
· A my bychom si měli připomenout, že Londýn je od nás jen hodinu letu.

Velká zkouška

PRAHA 2.července 2007
Ondřej Neff


O.Neff má péči o spokojenost a pohodlí Britů...
Co to vlastně znamená "nedovolit nikomu aby ničil britský způsob života"? Možná to znamená nerušit - jak to jen slušně říci - britský či eurozápadní životní styl odvěkých otrokářů, koloniálních zabijáků a lupičů, kteří si zvykli na přepych na úkor zterorizované valné většiny zbytku světa. A teď, jako by impérium začaly dohánět dějiny, přichází děs ze silně nakažlivé "(anti?)teroristické chřipky", kterou lze jen stěží vymýtit pomocí nekonečných zásob sofistikovaných zbraní hromadného ničení.
A tak O.Neff se začíná cítit nesvůj za nás za všechny, co přimknuti k impériu těšíme se z drobtů ze stolu kolonizátorů, že jsme od Londýna pouhopouhou hodinu letu.

Žádné komentáře: