30 dubna, 2007

Nový začátek v českém Radarraumu

Dnes v Lidových novinách:

Ze stále těsnějšího a pospojovaného světa nelze vystoupit a říci, dejte nám pokoj, nás konflikty jinde nezajímají.
· Hrozbou dnes nejsou jednotliví umanutí vládcové či dobyvatelé, ale frustrované ambice celých civilizačních kruhů a kultur, a předpovídat, kdo a odkud se rozhodne zničit alespoň úspěšnější části lidstva, je nesmírně obtížné.

· Nemenší hrozbu představují však také státy, které sice patří do ohroženého civilizačního okruhu, ale cítí se rovněž zklamány ve svých ambicích a jejichž rozháranost a nestabilita může být snadno zneužita.
· Evropě nejnebezpečnějším takovým státem je nepochybně Rusko.
· Ti, kteří se obávají naší okupace americkou armádou, by si měli uvědomit, že vojenské ingerence USA do evropských konfliktů či do globálních střetů odehrávajících se na našem kontinentu probíhaly v konečném součtu vždy ve prospěch zájmů Evropy a podle její vůle.
· Zatímco naopak Rusko se neustále snaží o udržení silového vlivu v Evropě, získaného za druhé světové války ozbrojenou mocí Sovětského svazu a pokračujícího dál pouze v zájmu Ruska a podle jeho vůle.

Rusko, ač nejisté, se stává hrozbou
30.dubna 2007, Lidové noviny
Vladimír Bystrov, publicista


V.Bystrov je mrzutý, že Rusko získalo silový vliv v Evropě za druhé světové války. Asi nezaslouženě, když sice bohudík zbavilo i celou Evropu nacistů, ale bohužel se ho při tom nepodařilo nechat v té šichtě vykrvácet, a tak jsou pořád potíže s tím, že je. A prý ještě dnes snad Rusové mají válečné námořnictvo v nějakých mořích…

Není proto divu, že Američané, s cílem hlídat ničemné státy jako Írán, obkličují ruské hranice radary schopnými pozorovat starty jejich raket a získávat potřebné informace. První takový radar (Have Stare) byl umístěn v Norsku. Rusové ve své naivitě pochybují o US upřímnosti a myslí si, že účelem tohoto rozmisťování je pokrýt evropskou část Ruska až po Ural, a považují to za hrozbu. A taky si myslí, že US apetit se neomezí jen na Polsko a Česko. A dokonce prý není záruka, že zde za chvíli nebude 20, potom 100 a dokoce ještě více těchto "interceptor missiles". A taky mohou být nahrazeny zdokonalenými verzemi, již v USA vyvíjenými. A v budoucnu mohou Američané tento systém rozšířit i o prvky umístěné na moři a ve vesmíru. Vrcholem všeho je přesvědčení ruského generálního štábu, že pravým cílem oněch rozmístění je chránit USA proti ruskému a čínskému nukleárně raketovému potenciálu a vytvořit si exkluzivní podmínky pro nezranitelnost Spojených států. A tak Rusové prý budou pečlivě pozorovat cvrkot a v rámci své národní bezpečnosti na tyto instalace zacílí svoje síly. S příslovečnou ruskou neomaleností si taky dovolují naznačovat, že kdyby Rusko instalovalo svůj obranný raketový systém někde v Kanadě, nebo na Kubě, tak Washington by prý reagoval stejně. Jak směšné

Jak je vidět, my v Česku se se svým brdským radarem nemáme čeho obávat! Však druhá světová válka taky tuším začala českým lébnsraumem a Polskem, a jak to nakonec všechno dobře dopadlo.

Četl jsem si v In The Trenches Of The New Cold War

Žádné komentáře: