13 dubna, 2007

Bránil bych se deštníkem

Dnes v Lidových novinách:

Podporují Němci vybudování protiraketového deštníku, který by chránil i jejich území před balistickými střelami, nebo ne?
· Záleží na tom, který německý politik právě mluví.
· Když dostane slovo ministr zahraničí z SPD Frank-Walter Steinmeier, zazní zřetelné ne.
· Pokud ovšem promluví ministr obrany za CDU/CSU Franz-Josef Jung, je to jasné ano.
· Podle Junga je silným důvodem pro radarovou stanici v České republice a desítku antiraket v Polsku poslední vývoj v Íránu.
· Tamní režim totiž právě s velkou slávou oznámil, že přešel do průmyslové fáze obohacování uranu.
· „Právě tento poslední vývoj potvrzuje, že taková ochrana dává smysl,“ řekl Jung v rozhovoru agentuře Reuters.

Berlín: Protiraketový štít potřebujeme
Lidové noviny, 13. dubna 2007
Tomáš Jeník


Na jiném místě dnešních LN Jiří Dienstbier uvádí, že protiraketový systém nemá žádný technický význam, neexistuje ani nepřítel, proti kterému by se dal použít. Irán nemůže zaútočit, protože by byl vymazán z mapy. S tím lze plně souhlasit.

Vypadá to tak, že jestli někdo potřebuje protiraketovou obranu, tak je to sám Írán. Byl to Západ, který přepadl jeho souseda, Irák, pod falešnou záminkou a chystá se zopakovat totéž proti Íránu. Propaganda proti Íránu se silně podobá té nacistické, předcházející napadení Hitlerových obětí. Není divu, že nakonec nachází podporu i v Německu.

Jestli německý ministr obrany, či náš ministr zahraničí protiraketovou základnu nutně potřebují, ať ji postaví doma. My v Česku proti fiktivnímu útoku vystačíme s obyčejnými deštníky.

Žádné komentáře: