02 dubna, 2007

Z čeho je mně vlastně špatně?

Dnes v Lidových novinách:

Autoritářský režim v Zimbabwe se drží z posledních sil.
· Zimbabwe, kdysi jedna z nejbohatších afrických zemí a dnes země, jejíž obyvatelstvo je závislé na dodávkách humanitární pomoci, se od Mugabeho „pozemkové reformy“ v roce 2000 propadá do stále temnější propasti.
· Až dosud se Mugabemu dařilo jakékoliv projevy nespokojenosti rychle zadusit.
· Důvody, proč je policie stále ještě na straně režimu, jsou prý stejné, jako ty, proč většina lidí nevyjde do ulic – strach.
· Ten je také zřejmě poslední zbraní třiaosmdesátiletého diktátora Mugabeho.
· Mugabe má podle všeho velice omezený prostor pro manévrování a je izolovanější než kdy jindy.
· Zbavit by se ho chtěla i vlastní strana ZANU-PF.
· Minulý pátek však vynikající stratég Mugabe své potenciální soky opět vyšachoval – na sjezdu ústředního výboru si prosadil, že to za rok bude opět on, kdo se postaví v prezidentských volbách.
· Čekání na změny v Zimbabwe se tak změnilo v čekání na smrt Mugabeho.
· Mugabe, veterán boje za nezávislost a pro mnoho Afričanů stále ještě hrdina, se ale zuby nehty drží.
· A pokud se voleb dožije, patrně je vyhraje.
· Opozice je rozdělená a vnitrostranické nespokojence, zdá se, zkrotil.
· Vítězně vyšel i ze čtvrteční mimořádné schůzky jihoafrických lídrů.
· Šéfové okolních států včetně jihoafrického prezidenta Thabo Mbekiho totiž nekritizovali Mugabeho despotické praktiky, ale Západ za sankce, které uvalil na Zimbabwe po zfalšovaných prezidentských volbách v roce 2002.

Bortící se říše Roberta Mugabeho
2. dubna 2007, Lidové noviny
Tomáš Jeník, redaktor LN


Po přečtení "bortící se říše" Tomáše Jelínka se mi z toho Mugabeho udělalo špatně. Jak se ten mizera přes všechny sankce a podrazy drží. Nejhnusnější na něm je, že pro mnoho afričanů je pořád hrdina a patrně zase vyhraje. Pokud se ovšem dožije. Dožít by se nemusel, když sankce nepomáhají.
Zároveň jsem narazil na internetu na článek v New Yorském Black Stars "Bitva za Zimbabwe" s podtitulem "Proč Bush a Blair chtějí Mugabeho mrtvého?" (A.Azikiwe: The Battle For Zimbabwe, 31.3.2007). Dočítám se, že během tohoto března byla odstartována nová vlna propagandy a diplomatických a mediálních ataků proti Zimbabwe. Tyto zaujaté zprávy nejsou nové, lze je vystopovat od období národně osvobozeneckého boje za osvobození z koloniálního režimu v 60.a 70. letech. Země byla kolonizována Británií koncem 19.století, půda ukradena a rozdělena Britům. Nerostné zdroje a zemědělská produkce exportovány do Evropy, hlavní instituce země řízeny Brity. Až národně osvobozenecké hnutí vrátilo Zimbabwe nezávislost a dnešní západní korporativní média hořekují nad Zimbabwe jako o tragédii africké ekonomické a politické správy této země bohaté na zdroje. Západní imperialistické země uvalily na Zimbabwe sankce od r.1998 a situace pro tamní není nejrůžovější (jako s tou blechou: utrháváte jí postupně nohy a ona doskočí stále méně). Podle logiky CNN za koloniální správy v otrockých podmínkách institucionálního rasismu a bílé dominance tato africká země vzkvétala.
Takže LN se taky zapojily do propagační vlny? Teď nevím, jestli je mně víc špatně z Mugabeho nebo z toho Jelínka.

Žádné komentáře: