28 dubna, 2007

Široká ruská duše snad přežije i Busche

Dnes v Lidových novinách:

Klaus v Moskvě narazil na odpor proti americké základně * Putin pohrozil, že Rusko má právo na odvetu
· Český prezident se během několikahodinových rozhovorů snažil Putina ujistit, že americká protiraketová základna v České republice a Polsku není namířena proti Moskvě.
· „V tom jsem úspěšný nebyl,“ uznal po jednání Klaus.
· Podle svých vlastních slov však alespoň prezidentu Putinovi zdůraznil, že česká strana „nemá sebemenší ambice“, aby základna byla nějakým způsobem použita vůči Rusku.
· Putin mu ale odpověděl, že to nebude Česko, kdo bude rozhodovat, co se na amerických vojenských základnách bude dít.
· Ve více než desetiminutovém monologu pak pronesl zatím nejtvrdší kritiku tohoto amerického projektu i přístupu NATO a Západu k Rusku vůbec.
· „Radar je součástí amerických ozbrojených sil.
· Poprvé v historii se v Evropě objevují části amerického jaderného komplexu.
· Pro nás, pro Rusko, je to jako rozmístění pershingů.
· Hrozba je naprosto stejná,“ prohlásil Putin s odkazem na krizi, jež na přelomu sedmdesátých a osmdesátých let vehnala Moskvu a Washington do nového kola zbrojení.
· Podle Putina nejsou americké protiraketové základny na obranu před Íránem nebo Severní Koreou, jež podle něj rakety schopné zasáhnout státy NATO nemají a v dohledné budoucnosti ani mít nebudou.
· Americké základny jsou však naopak schopny kontrolovat sovětské jaderné síly v celém prostoru evropského Ruska a tím ohrozit strategickou rovnováhu.
· Americké základny jsou podle ruského prezidenta navíc součástí plánu, kdy Západ obsazuje pozice, které Rusko vyklidilo.
· „V evropské části Ruska nezůstaly žádné těžké zbraně.
· NATO ale chce vytvořit dvě nové základny v Bulharsku a v Rumunsku pro 5000 vojáků a postavit dvě součásti systému protiraketové obrany v Polsku a v České republice.
· Rusko se odzbrojuje, zatímco naši partneři zaplňují evropský prostor novými druhy zbraní.
· Nerozumíme tomu, z jakého důvodu se to dnes v Evropě děje,“ prohlásil Putin.
· A dodal, že Rusko přijme odpovídající odpověď.
· Václav Klaus, který svoji přesvědčovací strategii ještě před čtvrtečním odletem telefonicky konzultoval s americkým prezidentem Georgem W. Bushem, přesto nebyl s výsledkem rozhovorů nespokojen.

Putin: Radar je jako pershing
28.dubna 2007, Lidové noviny
LUBOŠ PALATA


Putin není zrovna vysoké postavy, ale našim politikům a komentátorům sahá dokonce sotva po kotníky. Je až komické, s jakým nadhledem ujišťují Rusko, že náš radar a polské rakety Rusko neohrožují. Oni to musí vědět, přece to říká prezident Bush a jeho lidé. Je s podivem, že se i náš prezident propůjčil k této trapné roli.
Putin tyto české mudrce shovívavě nebere na vědomí, zřejmě ví, jaká je klientským státečkům přisouzena role, že do vážných věcí dospělých nemají co mluvit, a co nemají vědět nevědí.
Rusko se rozhodující měrou podílelo na záchraně světa před nacistickými rádoby světovládci. Kdo jiný než Rusko by mohl sehrát i velevýznamnou roli při pacifikaci těch současných spasitelů lidstva, pachtících sa za globálním impériem?

Žádné komentáře: