25 dubna, 2007

Disciplina versus svačina

Dnes v Lidových novinách:

Budou ti poslanci ČSSD, jimž americký radar nevadí, hlasovat proti svému svědomí?
· V Paroubkově sociální demokracii nebývá zvykem, aby se některý z jejích poslanců či senátorů postavil proti stranické linii.
· Poslanec Miroslav Svoboda učinil však po návratu parlamentní delegace z Marshallových ostrovů výjimku, vysloviv se pro umístění amerického radaru v Brdech.
· „Vnitřně jsem se ujistil, že ty informace, které nám už dříve Američané předkládali, byly otevřené, pravdivé.
· Během návštěvy jsme se mohli podívat i na řekněme intimní součásti uvnitř radaru, byli k nám velmi vstřícní.
· Myslím, že máme všichni celkově dobrý dojem.
· “ Poslanec Svoboda je pro umístění americké radarové základny na našem území a bude se snažit přesvědčit o tom své kolegyně a kolegy v poslaneckém klubu ČSSD. „Pochopitelně ale v případě, že se bude o věci hlasovat, budu respektovat názor sociální demokracie a klubu,“ ruče dodal Miroslav Svoboda.
· Pokud ale ČSSD dá svým poslancům závazný pokyn, aby hlasovali proti radaru jako takovému, i když někteří z nich budou vnitřně přesvědčeni o jeho prospěšnosti, rozpor mezi stranickou disciplínou a názorem příslušného zákonodárce prostě nastane.
· Podle článku 23 ústavy slibuje poslanec a senátor věrnost České republice, její konstituci, zákonům a „na svou čest“ to, že svůj mandát bude vykonávat „v zájmu všeho lidu a podle svého nejlepšího vědomí a svědomí“.
· V zájmu všeho lidu, nikoli v zájmu politické strany, či dokonce jen jejího vedení.

Disciplína versus ústava
25. dubna 2007, Lidové noviny
Petr Nováček, komentátor ČRo1-Radiožurnálu


Řečeno ve stylu úvahy Petra Nováčka: Budou ti poslanci ODS, kterým se reforma-nereforma jeví jako nedostatečná, hlasovat proti svému svědomí a podpoří ji? Postaví se poslanec Tlustý proti stranické linii, když si spočítal, že ten navrhovaný balíček opatření zvedne méně majetným žlab zcela nedostatečně? Bude ho Topolánek a vedení strany neústavně přemlouvat, aby stranu a vládu podržel, a nedomáhal se k batohu reforem ještě svačiny (viz článek na jiném místě dnešních LN)?
Ale ne, poslanec Tlustý se nijak nemusí omezovat kvůli stranické linii. Petr Nováček totiž zapoměl dodat, že dilema „disciplina versus ústava“ se týká jen levicových poslanců. Pravicovému poslanci, jako je poslanec Tlustý, svědomí nikdy nedovolí udělat něco ve prospěch obyčejných občanů, a tak Topolánkovu vládu a radarovou základnu kvůli mizerné svačině určitě nepotopí.

Žádné komentáře: