05 dubna, 2007

My, potomci feudálních nevolníků…

Dnes v Lidových novinách:

PRAHA Jsme perzekvováni jako v padesátých letech, tvrdí čeští šlechtici v dopisu, který adresují premiérovi a ministrům vnitra a spravedlnosti.
· Představitelé šlechtických rodů, kterým komunistická vláda zabavila majetek, kritizují v dokumentu chování policie za vlády ČSSD a žádají jeho vyšetření.
· Policie totiž v roce 2004 sestavila specializovaný třicetičlenný tým „Majetek“, který prověřoval všechny šlechtické restituce.
· Podle zjištění LN byla do akce proti šlechtě navíc zapojena i rozvědka, která měla za úkol najít dokumenty dokazující, že se žadatelé o majetek nenarodili s českým občanstvím, a tudíž na jeho vrácení nemají právo.
· Jestli se k prohlášení připojí i ministr zahraničí a významný představitel české šlechty v jedné osobě Karel Schwarzenberg, není jisté.
· ČR nepovažuje příslušníky bývalé šlechty za plnoprávné občany, píše se v dopisu

Jsme pronásledováni, píšou šlechtici premiérovi
5. dubna 2007, Lidové noviny
JIŘÍ REICHL


My, potomci feudálních nevolníků, velmi si přejeme, aby šlechtici nebyli pronásledováni a perzekvováni jako v padesátých letech, a aby se jim naopak dostalo hojně z majetku, který jim byl zabaven komunistickou vládou. Přejeme i ministru Schwerzenbergovi aby se mu podařilo prosadit ten radar. Máme totiž zájem na tom, aby šlechtici byli solventní až je budeme žalovat - Němce, Rakušana či Čecha - o odškodnění za způsobené újmy. Naši pradědové a prababičky do úmoru v potu tváře dřeli na panském, aby šlechtě umožnili panství vlastnit a užívat si ho, a to vše zadarmo, nebo za zcela nepřiměřenou odměnu, která případně musela být vysloužena i vlastním tělem. Až to ve Štrasburku všechno spočítají, může to být pěkná paleta, za což si teď možná taky pěkně užijeme.

Tak takhle nějak si představuji, že by se mohli domáhat práva nejen šlechtici. Jen se obávám, že prokazování škod bude velmi obtížné, protože našim pradědečkům a prababičkám se plánovitě nedostávalo potřebného vzdělání i prostředků a ani je to vlastně nenapadlo, aby si vedli řádnou evidenci a uchovávali po několik staletí důkazy, které by odpovídaly předpisům EU a jejím soudním institucím.

S námi už to budou mít příští generace lehčí, všechno se najde na internetu. Úřady samy pečlivě evidují, aby nějaký parazit nebral sociální dávky neoprávněně.

Žádné komentáře: