06 dubna, 2007

Globální trendy

Dnes v Lidových novinách:

Policie amerického státu Florida zatkla muže, který jednal protizákonně. V centru Orlanda totiž dával najíst bezdomovcům.
· Tajný policista nafilmoval Erika Montaneze, jak z velkého hrnce servíruje jídlo 30 neidentifikovaným osobám.
· Orlando je domovem tematického parku Universal Studios a zábavního parku Disney World.
· Platí zde zákon, který zakazuje poskytovat v centru města jídlo větší skupině nemajetných lidí.
· jeho dodržování stojí především místní obchodníci, podle nichž bezdomovci odpuzují zákazníky.
· Zákon dovoluje charitativním organizacím poskytovat stravu skupině více než 25 nemajetných osob v okruhu 3,2 kilometru od radnice pouze za předpokladu, že organizace získá zvláštní povolení.
· Dobročinný spolek může takové povolení dostat pouze dvakrát do roka.
· Montanez patřil ke skupině Jídlo a ne bomby.
· Zbytky dušeného, které podával, policisté zabavili jako důkaz.
· Policejní mluvčí přiznala, že je to poprvé, kdy byl na základě stravovacího zákona někdo zatčen.
· Montanezovi hrozí šedesátidenní vězení a pokuta 500 dolarů.

Američana zatkli za pomoc bezdomovcům
Lidové noviny, 6. dubna 2007
ČTK


Včera byla v LN zpráva, že Evropská komise České republice dala pokutu za nadbytečné zásoby zemědělských produktů. Vzpoměl jsem si přitom, že svého času se učilo, jak kapitalisté, tuším za oné velké hospodářské krize z 20 let, nechali pálit tuny nadbytečného obilí, aby nepoklesly zisky, zatím co miliony lidí trpěly hlady. Koukám, že to nebyla pouhá komunistická propaganda. Dnes se mají likvidovat nadbytečné zásoby zemědělských produktů (ačkoliv se ve světě dále hladoví) a jak pravil komentátor na Rádio Česko, na náklady daňových poplatníků, což prý je nemorální.

Naše vláda chce protestovat. Je skvělé, že pořád máme nějakou vládu, která se může ozvat proti byrokracii EU. Jenže i takové chování směřuje proti těm korporačním ziskům, neboli i vlády a státy se jeví jako brzda a škůdce.To je v souladu s trendy podle Boba Chapmana, který praví, že volný obchod a globalizace jsou novým imperialismem s rekolonizací suverenních států. Konečným cílem je světová vláda. Čili nejen naše vláda a stát to mají výhledově spočítáno, stejně zřejmě dopadne i celé slavné EU. S globalizací svět sěřuje k megaprofitům, zatím co lid bude dále chudnout. Neboli jakékoliv státní či unijní zásahy do tohoto trendu jsou brzdou.

A vidíte, dnes čteme v LN, že američana zatkli za to že dával najíst bezdomovcům…Mizera! Nechová se v souladu s trendy globálního kapitalistického vývoje. A stejně tak naše vláda, jejíž připravovaná reforma zcela nedostatečně rozvírá nůžky mezi bohatými a chudými, a je za to kritizována z vlastních řad ODS, jejíž nejzásadovější členové by to těm chudým spočítali ještě víc. Jen kdyby ty volby byli vyhráli o něco líp.

Žádné komentáře: