10 dubna, 2007

Horká zpráva

Dnes v Lidových novinách:

Naše debata by se měla odpoutat od provinční přízemnosti, mýtů a iluzí, v nichž dosud tone
· Vláda poněkud oslabila odpor převážné části populace slibem, že bude usilovat o to, aby byl radar vkomponován do struktur NATO, popřípadě možná i Evropské unie.
· Poláci totiž vyhlásili postup přesně opačný: o protiraketové základně budou jednat výhradně s Američany, bilaterálně, o nějaké vkomponovávání do struktur NATO nemají zájem.
· A zmiňovat v souvislosti s protiraketovou obranou bezpečnostní struktury EU by ve Varšavě nejspíše považovali za špatný vtip.
· Vojenský potenciál EU je tak mizerný, že se o něm v zemích unie už ani nevtipkuje.
· Rozpočty členských států EU pak na vojenských výdajích dlouhodobě škudlí, poněvadž musí přednostně krmit Otesánka sociálního státu.
· A ono škudlení jim z bezpečnostního hlediska zatím prochází, jelikož bezpečnost západní Evropy od konce druhé světové války zajišťují Spojené státy.
· Přičemž pro lepší představu je na tomto místě nutno uvést, že do onoho bezpečnostního krytí musíme započítat i náklady na udržování americké globální převahy na mořích a oceánech v podobě velmi početné a nesmírně drahé námořní flotily.
· Pokud by zmizela z hladin, světový obchod by se zhroutil,
· Po pádu americké hegemonie by totiž podmínky plavby i skoro všeho dalšího určovali ti, kdo by - a rádi - zaplnili mocenské vakuum.
· Evropskou unii tedy můžeme nechat - radši - opravdu stranou.
· Zbývá NATO, údajná záštita naší bezpečnosti.
· Jenže každý, kdo se trochu zajímá, ví, že po pádu komunismu už NATO není a nikdy nebude tím, čím kdysi bývalo.
· Jediným účinným pojivem vojenských aliancí je společný nepřítel, společně sdílená obava, nikoliv právní formalismus článků příslušných smluv.
· Po roce 1989 se pro NATO úporně hledalo nějaké praktické využití.
· Jde o nástroj o něco účinnější než bezmocné modré přilby OSN, zároveň ho však nelze považovat za prvořadého aktéra strategického globálního rozložení sil, rozhodně nikoliv v oblasti jaderných zbraní.
· Nelze Američanům servilně odkývat každý jejich nápad, byť by jim na něm sebevíce záleželo.
· Ale na druhou stranu - naše debata o radaru by se měla odpoutat od provinční přízemnosti, mýtů a iluzí, v nichž dosud převážně tone.

Jak důležité je mít radar
10. dubna 2007, Lidové noviny
Josef Mlejnek jr. politolog


Je svatá pravda, že naše debata o radaru by se měla odpoutat od provinční přízemnosti, a politici, média a my všichni radar podporující bychom měli pohlédnout dále přes brdský obzor. Věnujme pozornost této zprávě:
Podle mezinárodní agentury Agency to Combat Terror (IACT) /viz Geo. W. Bush Indicted For War Crimes / prezident Bush byl dnes obviněn z válečných zločinů a zločinů proti lidskosti, spolu s mnoha členy jeho administrativy, jako zejména Richard Cheney, Karl Rove, Condi Rice, Donald Rumsfeld. Budou předvoláni před mezinárodní soud. Administrativa je odpovědná za nejneslýchanější teroristickou kampaň od doby nacistů v 30.letech: 1) Nevyprovokovaný útok na jinou suverenní zemi 2) produkce a šíření falešných a zavádějících zpravodajských informací 3) nezákonná invaze a okupace suverenní země 4) klamání a podvádění z politických důvodů 5) výroba, šíření a použití zbraní masového ničení. IACT je přesvědčena o dostatečnosti důkazů pro obžalobu z každého jednotlivě a ze všech najednou. Agentura zkoumala i širokou a aktivní podporu médií projevujících se jako hlásné trouby podvodné administrativy, a v průběhu investigativního šetření může být vzneseno obvinění i proti nim. Obvinění pravděpodobně nemůže být uplatnitelné na území Spojených států v současné době, ale v okamžiku opuštění země může být každý z obviněných vzat do vazby. Zatím není žádná odezva z Bílého domu nebo administrativy, která údajně zatykač studuje.

V závěru zprávy se ještě uvádí, moment...už to mám - že Tato zpráva je satira či parodie a je kompletně fiktivní. Fuj, to se mi ulevilo. My kteří svojí horlivou podporou radaru jsme rovněž ohroženi případným obviněním ze spolupachatelství a podpodpory válečných zločinů, si tak můžeme prozatím oddechnout.

Žádné komentáře: