02 července, 2006

I diktatura má mouchy

Dnes v Lidových novinách:

„Téměř měsíc po volbách stále panuje představa prosazovaná Jiřím Paroubkem. Zaprvé - levice ve volbách nebyla poražena. A zadruhé - že existuje povolební pat způsobený tím, že pravice i levice získaly stejný počet mandátů ve sněmovně.
· Pravda je přitom úplně jiná: Volby suverénně vyhrála pravice (ODS a KDU-ČSL), která má 94 poslanců.
· Levice (ČSSD a Strana zelených) má 80 mandátů a ultralevice (KSČM) 26.
· Bez poslaneckých mandátů komunistů je vítěz voleb jasný, a tak levici nezbývá nic jiného než svou porážku uznat a podpořit vznikající středo-pravicovou vládu ODS a KDU-ČSL buď tím, že se jí zúčastní (jako Strana zelených), anebo tím, že ji bude tolerovat.
· Aby se dosáhlo této přehledné aritmetiky, musejí být komunistické mandáty odečteny.
· Někdo ale může namítnout, že tak bude zpochybněna volba několika set tisíc voličů, kteří se rozhodli dát svůj hlas KSČM.
· I když to vypadá nedemokraticky, je to v západoevropských státech běžná praxe.
· Demokracie je přece jenom nejlepší způsob, jak vyjádřit vůli národa.
· To ovšem zdaleka neznamená, že je demokracie dokonalá.
· Jejím nejviditelnějším problémem je, že v ní někteří lidé volí strany, které do politického života nepatří.
· Je dobře známo, že Hitler se dostal k moci prostřednictvím demokratických voleb.
· Komunistické režimy ve většině zemí střední a východní Evropy taky začaly tím, že těsně po druhé světové válce „mírně zmanipulované svobodné volby“ vyhrála komunistická strana.
· Právě proto v současnosti existuje nepsaný evropský konsenzus, podle kterého jsou součástí legitimního politického spektra jenom strany levicové, středo-levicové, středopravicové a pravicové.
· Strany ultralevicové (nereformovaní komunisté, trockisté, maoisté, apod.) a ultrapravicové (radikální nacionalisté, neonacisté apod.) jsou ideologicky mimo legitimní politické spektrum, do parlamentu nepatří, a když se do něj dostanou, jsou odsouzeny k politické izolaci

Odečtěme mandáty KSČM
1.července 2006
ALEXANDER POPOV, doktorand na Chicagské univerzitě a konzultant pro Světovou banku ve Washingtonu


Správně praví konzultant pro Světovou banku ve Washingtonu: demokracie není dokonalá. Umožnila zvolit Hitlera, komunistické režimy a teď v současné etapě globálního neokolonialismu i vůdce typu Bushe a Blaira. Ti se doma při kafi demokraticky dohodnou, koho zítra a pod jakou záminkou zase přepadnou, neboť dělá potíže. Pokud demokracie neslouží správně našim cílům, je třeba ji obejít, zrušit, eventuálně upravit. Například vyloučit z legitimního politického spektra určité rasy, či etnika, nebo strany, které nevyhovují našim představám (viz doporučení světového konzultanta). Zkrátka, odečteme co ohrožuje naši demokratickou většinu. No, není to dokonalé, ale i na diktatuře se najdou mouchy…