24 července, 2006

Mírové iniciativy

Dnes v Lidových novinách:

Syrské vedení má zřejmě obavy.
· Nejen Izrael, nýbrž i Američané, Evropané a také většina Arabů spojuje Hizballáh se Sýrií (a samozřejmě také s Íránem) a obviňují ji ze spoluúčasti na nynější krizi v Libanonu (ne-li přímo z jejího podněcování).
· Izraelské pozemní akce v jižním Libanonu, které začaly v sobotu, mohou téměř automaticky přesáhnout do Sýrie.
· Víc než to: v Izraeli a v Americe se dokonce ozývají hlasy, že bez zúčtování se Sýrií problém Hizballáhu vyřešit nelze.
· Izrael si zajisté nepřeje třetí frontu a zástupce náčelníka izraelského generálního štábu Moše Kaplinsky včera v tomto duchu řekl, že Izrael se schválně zdržuje akcí v blízkosti syrských hranic, aby zbytečně nezvyšoval napětí - ale Syřané si nemohou být jisti.
· To stojí v pozadí prohlášení syrského ministra informací Muhsína Bilála, že přiblíží-li se izraelská vojska k syrským hranicím, Sýrie nezůstane nečinná.
· Zároveň však prohlásil, že Sýrie podporuje uzavření příměří, výměnu zajatců a nejenže je ochotna tomu aktivně napomoci, nýbrž jde dál: má zájem na obnovení mírových rozhovorů.
· Zřejmě se v Damašku rozhodli hrát poker.
· Řekli si, že útok je nejlepší obrana, mírová iniciativa je nejlepší zástěrkou válečných manévrů a snad se jim tedy podaří - podle biblického rčení - z hořkého vytěžit sladké a využít krizi, aby se vymanili z mezinárodní izolace.

Složitý syrský poker
24. července 2006, Lidové noviny
Jehuda Lahav


„Mírová iniciativa je nejlepší zástěrkou válečných manévrů“, učí Jehuda Lahav. Neučí však, jestli tato téze platí obecně, nebo se týká jen zemí, které nám nechtějí zrovna jíst z ruky. Na Blízký východ totiž právě dorazila paní Riceová s mírovými iniciativami…