13 července, 2006

Vlastizrádci

Dnes v Lidových novinách:

Dvě desítky expertů z americké vojenské agentury MDA budou příští týden obšlapávat české vojenské prostory.
· Chtějí posoudit, jak čtyři vytipované lokality - vojenské újezdy Jince, Libavá, Boletice a prostor bývalé raketové základny v Rapoticích u Brna - vyhovují jejich představám o vybudování protiraketové základny americké armády.
· Podzemní základna by se měla stát součástí amerického protiraketového štítu. Měly by na ní být umístěny obranné střely typu země-vzduch, které dokážou včas sestřelit nepřátelské rakety.
· Kromě Česka přichází v úvahu ještě Polsko či Maďarsko.
· „Pro Českou republiku z těchto konzultací neplyne žádný závazek,“ ujišťuje ministr Kühnl.
· Zástupci dotčených regionů se k případnému příchodu amerických vojáků staví různě.
· Umístění amerických raket na českém území rozděluje i politiky.
· Jednoznačně proti jsou komunisté, kteří vyjednávání o základně považují dokonce za vlastizradu.
· S odporem se na výstavbu amerických protiraketových sil dívají i zástupci strany zelených. Obávají se, že by případný útok USA na Írán či jinou zemi v oblasti mohl Česko zatáhnout do války.
· Podle premiéra Jiřího Paroubka by o základně měli rozhodnout občané v referendu. Klady souhlasu s výstavbou podle něj sice převažují, ale mohlo by to prý mít vliv na psychiku národa.
· S tím ale nesouhlasí kandidát ODS na post ministra zahraničí Alexandr Vondra. „K tomu není referendum zapotřebí. Neměli jsme ho ani o členství v NATO, nevidím důvod, proč ho pořádat teď,“ řekl.
· Americká strana chce o umístění základny rozhodnout do září.
· Základna by mohla ochránit celý kontinent proti případnému raketovému útoku například z KLDR či Íránu.
·
Hledá se místo pro rakety USA
13. července 2006, Lidové noviny
PETR KUČERA, KLÁRA TYLOVÁ


Česko neoplývá zrovna třeba ropou, ale má nějaké použitelné prostory. A tak si je američtí experti přijedou příští týden obšlápnout. ČR se s tím nemusí nijak rozptylovat. Američané se rozhodnou do září, a kopat by se mělo začít příští rok. Mimochodem, je třeba doufat, že při tom na větší ložiska ropy náhodou nenarazí…
Proti umístění amerických raket jsou prý jednoznačně jen komunisté a vyjednávání o něm považují za vlastizradu. Jen jestli nebude spíš vlastizradou od této extrémistické strany když bude na referendu trvat, zatímco všechnydemokratickéstranykroměkomunistické tuto výsostně demokratickou instituci pošlou k čertu, neboť to bude ekonomicky výhodné.