24 července, 2006

Zapojte komunisty

Dnes v Lidových novinách:

Je to drsné zjištění, ale boj s komunismem po česku není ani trochu bojem s komunismem.
· Je to pouze boj s komunisty, přitom nikoliv se všemi, ale jen s těmi, na které někdo ukázal.
· Je to pouze forma společenské a politické vybíjené, končící, jakmile byl vyloučen ten, koho jsme se potřebovali zbavit, a ostatní klidně jdou dál.
· Boj s komunismem u nás končí, když vyjednavači takzvaných demokratických stran při hledání cesty, jak sestavit vládu, tančí jednou víc od těla a podruhé víc na tělo s komunisty, omlouvajíce je tím, že přece také zastupují část občanů.
· Boj s komunismem po česku je obrazoborecká představa, že kdyby komunistická strana vypustila slovo komunismus ze svého názvu, hned bude lépe.
· Jako kdyby pod jiným vývěsním štítem komunistické myšlenky a ideály již nemohly být hýčkány a hlásány.
· Boj s komunismem po česku je jen připomínání některých jevů provázejících minulý komunistický režim.
· Jenže ve škole, kde se učí mladí lidé, kteří chtějí být novináři, jedna z mých posluchaček (dvacet let, dredry, piercing, oblečení spíš na technoparty než na ples v Měšťanské besedě, ale studijní výsledky víc než dobré) měla napsat práci pro seminář o zločinech komunismu.
· Ale ve své práci se zaměřila jinam: ptala se, kdo jí vysvětlí, co způsobilo, že její rodiče byli členy komunistické strany, že dědeček byl důstojníkem u pohraničníků, že jí blízcí lidé, které vždycky milovala a vnímala jako vzory, sloužili režimu, který páchal zločiny?
· Co vedlo příslušníky její rodiny, aby přijali deformovanou mravnost komunistické ideologie a žili podle pravidel vytvářených komunistickým režimem?
· Teprve až dokážeme odpovědět této mé studentce, jejím spolužákům a jejich vrstevníkům, prostě všem těm, co se teprve teď rozkoukávají po životě a po světě, začneme opravdu bojovat s komunismem.

Bojujeme jen s komunisty, ne s komunismem
24. července 2006, Lidové noviny
Vladimír Bystrov, publicista


Bez komunistů nešel zvolit pravicový prezident, asi se ted‘ bez nich ani pravicová vláda nesestaví. Takže obávám se, že do toho boje proti komunismu bude nakonec potřeba zapojit komunisty samé, jinak se to z místa nepohne. No a pak se může začít zkoumat zločinná podstata kapitalismu, sčítat zmasakrované a vyhladovělé oběti koloniálních a imperiálních válek všech mistrů světa v demokracii. Možná se pak studentka bude stydět nejen za svoje rodiče. Nebo se přestane stydět vůbec.