28 července, 2006

Zoufalství úspěšných

Dnes v Lidových novinách:

Ukažte mi úspěchy Jiřího Paroubka! Kde jsou?
· Političtí úderníci nového tisíciletí volí ostrá slova, ale k odvážným činům se neodhodlávají - ano, kompromis je za jistých podmínek politicky odvážným činem. Tvrďácky blokovat cokoliv je prostě „in“. Je to nejjednodušší.
· A Paroubek je nejviditelnějším nositelem tohoto stylu.
· Ono tvrďáctví činí z Paroubka neohroženého vládce sociálnědemokratické partaje.
· Kdykoliv se premiér vydává na tenký led, bere s sebou věrné nohsledy Sobotkova či Škromachova typu. Když to praskne, ať v tom nejedu sám!
· To, že socialisté dávají paty k sobě při pohledu na patku Paroubkovu, nakonec nepřekvapí. Vidí jej jako jedinou záruku, že se správa Česka ve jménu růže protáhne o další čtyři roky.
· Paroubek je dítětem strachu sociálních demokratů, že nebudou „u toho“.
· Paroubek věru není úspěšný politik. Alespoň zatím. Politické body mu však přihrávají slabosti ostatních. Z nich pramení jeho síla a sebevědomí.

Paroubek sílí na slabosti jiných
28. července 2006, Lidové noviny
Lukáš Kovanda, ekonom a demograf


Kdyby Paroubek nebyl úspěšným politikem, nebil by ekonom a demagog na poplach. Paroubek minimálně zatím zabránil v přístupu k moci modré šanci, která už z toho začíná fialovět. Před volbami Paroubek nasliboval jen to, co ODS byla přeochotna nedávno spolupodepsat. S Paroubkovými nohsledy Sobotkova a Škromachova typu docela dobře ladí Topolánkovo křoví v podobě Němcová, Langer a Nečas, nově jako ministranti i Kalousek a Bursík. Tato svita ve strachu , že by to nebyla ona u slavnostního podpisu raketové základny , zoufale začíná vzhlížet k táboru komunistů: v parlamentu prý hlas jako hlas...