31 července, 2006

Buržoustek nemusí dvojkoalici

Dnes v Lidových novinách:

Paroubek nikdy nevysvětlil, co mu vadí na trojkoalici
· Jiří Paroubek se po volbách urputně stylizuje do role odpovědného politika, který - na rozdíl od Mirka Topolánka - hledá rozumnou cestu k vytvoření funkční vlády.
· Mluví o historickém kompromisu, o ochotě jednat.
· To je však jen trik.
· Dva měsíce po volbách je už zcela jasné, že předseda sociálních demokratů si za svůj hlavní politický nástroj zvolil obstrukci a hned tak se jí nehodlá vzdát.
· Jasným důkazem o jeho nulové ochotě dojít k dohodě svědčí především fakt, že odmítá vyjednávat o podpoře nové koalice.
· Kudy dosluhující předseda vlády chodí, tudy si také stěžuje, jak s ním Mirek Topolánek nechce jednat.
· A všechny existující návrhy předsedy ODS označuje za „marketingové triky“.
· V dnešním článku pro LN dokonce obviňuje Topolánka & spol., že se jen snaží hrát o čas.
· „Strategickým cílem (Topolánkovy koalice - pozn. redakce) je prosadit svoji vládu přes fakt, že ve volbách nezískala většinu mandátů - i to je třeba mít soustavně na mysli,“ varuje předseda ČSSD.
· Pravda je taková, že stejný cíl má i Paroubek, ale pokrytecky se tváří, že mu vlastně o moc vůbec nejde.
· A celou dobu šermuje svou vlastní stovkovou koalicí s komunisty, která - na rozdíl od koalice Topolánkovy - zatím ani formálně neexistuje.
· Kéž by v sobě Paroubek dokázal najít aspoň takový kus chlapa, aby svůj záměr otevřeně přiznal.
· Včera už v tomto směru učinil první krok, když v debatě České televize prohlásil, že podle jakéhosi průzkumu by komunisté ve vládě nevadili dvaapadesáti procentům české populace.
· Na Paroubka je třeba dát si opravdu velký pozor.
· Jako politik odchovaný v přípravce Národní fronty dobře ví, že slova jsou tu jen k odvedení pozornosti od skutečného cíle.
· A tím je udržení moci za každou cenu.

Socánek rád ODS
31. července 2006, Lidové noviny
Jaroslav Plesl


Kudy buržoustek chodí, tudy si také stěžuje, že s ním socánek nechce jednat. Přitom jemu a národu včera vzkázal, že nikdy nepřipustí vládu socánků s komoušky. Dva měsíce po volbách je tak už zcela jasné, že za svůj hlavní politický nástroj buržoustek zvolil obstrukci a nehodlá se jí nikdy, slovy nikdy, vzdát. Jasným důkazem o jeho nulové ochotě dojít k dohodě svědčí především fakt, že o podpoře koalice socánků a komoušků odmítá i vyjednávat. Místo pro ústupky je tak jedině na straně socánků a komoušků. Buržoustek nikdy nevysvětlil, co by mu na event. dvojkoalici vlastně vadilo. Ani J.Plesl ne.