04 července, 2006

Žádný strach z referenda 1

Dnes v Lidových novinách:

Otázku umístění amerických raket na našem území nesmíme přeceňovat, ale ani démonizovat
· Tentokrát je to podruhé v historii, kdy se protiraketová obrana dostala do fáze rozmisťování, a poprvé, kdy nemá být zaměřena proti tradičním americkým „rivalům“ SSSR či Číně, ale proti novým hrozbám, které představují v tuto chvíli země jako Írán či Severní Korea.
· Od počátku tyto snahy vyvolávají kontroverze.
· Minulý týden se v médiích opět po čase objevily informace o tom, že USA uvažují, že by v Česku vybudovaly základnu, která by byla součástí Obrany proti balistickým raketám (BMD).
· O případném rozmístění základny se samozřejmě musí v Česku vést debata.
· Z hlediska spojeneckého by tato spolupráce byla prospěšná a nedá se předpokládat, že by vedla ke zhoršení vztahů s Ruskem či Čínou.
· Stejně tak není příliš pravděpodobné, že by se kvůli raketové základně na Česko zaměřovali teroristé.
· Jako zavádějící je nutné odmítnout i představy vazalství a srovnávání základny s působením sovětských vojsk na našem území.
· Základna (která by nás nestála nic) je však nejenom důležitá kvůli vztahům se spojenci, ale i jako pojistka.
· Byť není jasné, jestli bude v praxi systém skutečně účinný, přesto je lepší mít pro jistotu na dveřích zámek než nemít nic.

Strach a protiraketová obrana
4. července 2006, Lidové noviny
František Šulc, redaktor LN


Správně, debata se vést musí. A pan Topolánek a ODS by se neměli bát ani toho referenda. Chce to ale jít na občany chytře, ne podpisovat listiny v sobotu někde v místní základní škole. Ať třeba solidní firma TopolODeS uspořádá pro voliče prodejní zájezd. Účastníkům se dostane zdarma dopravy a oběda, i kulturního porogramu. V jeho rámci bude nabídnuta sada kuchyňských nožů, 6 pánví, 10 kg pracího prášku, prima baterka a další velmi užitečné předměty za směšnou cenu. Také bude možno obdržet poukaz na zájezd do Ameriky, pokud si zájemce přikoupí ještě jeden pro rodinného příslušníka. A to všechno jen za podpis, že souhlasíme s vydáním pozemku pro raketovou základnu našim Americkým soudruhům. Ano, soudruhům, to bude mít rozhodně větší naději na úspěch. Ale to pořád ještě nebude všechno. Všichni účastníci zájezdu si mohou za bezkonkurenční cenu přikoupit i přikrývky, polštáře a povlečení na dvě postele, a všem bez vyjímky bude poskytnuta bezplatně raketová ochrana v případě přepadení zájezdu Severními Korejci, Iránci, či dalšími zavilými říšemi zla.
No, divil bych se velice, kdyby to nekoupili.