19 července, 2006

Ropné hrozny

Dnes v Lidových novinách:

Jediný, kdo na summitu G8 v Petrohradě opravdu zkazil hostiteli, ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi, náladu, byla žena britského premiéra Tonyho Blaira.
· Nejenže si vyslechla stížnosti nejvýznamnějších kritiků politiky Kremlu, ale nabídla i své služby advokáta specializujícího se na lidská práva.
· Sama Cherie Blairová na jednání žádné novináře nepozvala, po něm se jen diplomaticky usmívala a nechala vysvětlení celé „protiputinovské“ akce na svém manželovi: „Cílem bylo ukázat, jak velký význam přikládáme těmto otázkám,“ řekl britský premiér o zvláštní misi své ženy.
· Jistým způsobem tak vrátil ruskému prezidentovi řadu slovních útoků, kterých se Putin během summitu dopustil.
· Namísto očekávané kritiky Putinova režimu ze strany západních lídrů se naopak Putin pustil do kritiky hostí.
· Nejdříve při zmínkách o korupci v Rusku připomenul, že právě Británie má s tímto nešvarem srovnatelné starosti.
· Poté požádal o navrácení čečenských rebelů, kteří získali v Británii azyl, a naznačil, že Londýn se chová jako země skrývající na svém území teroristy.
· Nakonec donutil Bushe k tomu, aby opěvoval tzv. ruský model demokracie, připomínající podle britských novinářů spíš „autoritářskou kleptokracii“, a poděkoval ironicky USA za „irácký model demokracie“, o který prý Moskva nestojí.
· Podle expertů listu Financial Times Rusko sice „nejeví žádné příznaky velmoci 21.století“, Putin se ale na summitu choval nejen jako člen skupiny nejvyspělejších, ale jako její vůdce.
· Pocit absolutní dokonalosti a spokojenosti mu překazila právě jen Cherie Blairová.

Jak Cherie rozzlobila Putina
MOSKVA/PRAHA 19. července 2006
ČTK


Staří kolonizátoři světa mají s šířením lidských práv bohaté zkušenosti. Kolonizovaní příjemci demokracie pomocí biče by mohli vyprávět. A tak je vždycky dobře, když se těm méně vyspělým poskytne pár lekcí, jako třeba od paní Cherie. Ale pokud jde o Putina, je to jako mluvit do dubu. Vzorkem irácké demokracie opovrhuje a ještě sladko-kyselé ruské ropné hrozny udržuje škodolibě hodně vysoko z dosahu čenichů mlsných summitních lišek.