28 června, 2006

Poláků by bylo škoda

Dnes v Lidových novinách:

Možnost umístění protiraketové základny USA v Česku se zkomplikovala. Politici totiž vyrukovali s referendem.
· Vyjádření občanů v této otázce by podle deníku Právo prosazovala ČSSD, zelení i komunisté.
· Šéf ODS Mirek Topolánek míní, že by se sice kvůli základně referendum konat nemělo, nicméně včera dodal, že pokud by většina ostatních stran byla pro, je připraven všelidové hlasování přijmout.
· Uspořádání referenda znamená nemalou komplikaci. Vzhledem k tomu, že Česko nemá zákon o obecném referendu, muselo by být hlasování o americké základně schváleno jako speciální ústavní zákon.
· K jeho přijetí by byly nutné hlasy tří pětin poslanců i senátorů. Navíc jednání o referendu by se mohla táhnout měsíce.
· Američané přitom po Česku chtějí, aby o případném umístění protiraketové základny na svém území rozhodlo do konce září.
· Je proto pravděpodobné, že Američané nakonec upřednostní jiného kandidáta. Ve hře jsou ještě Maďarsko nebo Polsko.
· I když Poláci nejsou podle nedávného průzkumu veřejného mínění stavbě základny příliš nakloněni postoj vlády je jasný.
· Poláci jsou navíc tradičně silnými spojenci USA, což prokázali i během války v Iráku.

Rakety: politici pro referendum
28. června 2006
Klára Tylová


Umístění základny se prý zkomplikovalo kvůli případnémi referendu. Jako by už všechno bylo předem dohodnuté, jen se čeká, až se Topolánek ujme vlády.
Referendum by se ale zvládlo. Spustí se rozsáhlá prozákladnová informační kampaň. V demokracii s rovnými šancemei na to peníze budou, i kdyby třeba ne naše! Odpůrci aby dělali na svoji negativistickou kampaň sbírku do čepic.
Umístění základny v Polsku místo u nás by bylo nešikovné. Poláci jsou tradičně silnými spojenci USA, což ukázali i v Iráku, takže by bylo škoda aby nepřátelské rakety dělaly fašírku zrovna z Polska.
Ještě se prý také neví jistě jestli základna bude jenom přilétající rakety ničit, nebo ty svoje obranné z díry u Brna vysílat jako první. Nejlepší obranou je prý útok, jak o tom svědčí známý nedávný případ: Nejlepší obranou proti neexistujícím Husajnovým raketám hromadného ničení bylo rovnou vpadnout do Iráku.