20 června, 2006

Pravda o ing. Topolánkovi

Dnes v Lidových novinách:

Buď se šéf Směru vzdá levicové politiky, nebo ohrozí pověst svou i celého Slovenska
· JUDr. Robert Fico se dočkal. Po patnácti letech v politice a osmi letech v opozici dokázal po výhrách v žebříčcích popularity vyhrát i parlamentní volby. Jenže někdy i skoro třicet procent může být málo.
· Robert Fico má smůlu. I když dostal dvakrát víc hlasů než Dzurindova SDKÚ před čtyřmi roky, do parlamentu se Směr dostal jako jediná levicová strana. Levice slovenské volby nevyhrála, v součtu hlasů s trojicí dosavadních vládních reformních stran o víc než deset procent prohrála. Jediným důvodem, proč se volební výsledek neoznačuje za Ficův debakl, je skutečnost, že Dzurindův zázrak z před čtyř let se neopakoval.
· Robert Fico před volbami mnohokrát vyprávěl o svém snu, že chce sestavit vládu, která zruší liberální reformy Dzurindova druhého kabinetu. A zároveň vládu, která Slovensku a Ficovi samotnému ani smítkem pochybností nepoškodí jméno v zahraničí. Zahraničí, kterým se myslí především Brusel a evropské socialistické struktury, do nichž byli Fico a jeho Směr po mnoha letech snažení konečně plně přijati.
· Za spojenectví se SNS a HZDS může být z evropských politických salonů Fico vypoklonkován tak lehce, jak těžce se do nich dostával.

Pravda o JUDr. Ficovi
20. června 2006, Lidové noviny
Luboš Palata


Ing. Mirek Topolánek má smůlu. Tak jako levice na Slovensku, ani pravice v Cˇesku volby nevyhrála. Naopak, ani v součtu hlasů s podivně levicovými Zelenými nedosáhla potřebných 101 poslanců.
Jediným důvodem, proč se volební výsledek neoznačuje za Topolánkův debakl je zázrak. Pokud bude skálopevně trvat na pravicovém vládnutí, může udělat dojem nanejvýš tak v evropských politických salonech.