12 června, 2006

Režim na Kubě

Dnes v Lidových novinách:

Tlak na uzavření věznice na americké vojenské základně Guantánamo opět zesílil. V sobotu ráno byli totiž ve svých celách nalezeni tři mrtví vězni.
· „Spáchali sebevraždu oběšením na svém oblečení a prostěradlech,“ citovala BBC velitele základny admirála Harryho Harrise.
· „Nemyslím si, že jednali ze zoufalství, oni si neváží životů, ani svých, ani našich. Věřím, že tohle nebyl projev zoufalství, ale válečný akt vedený proti nám. “
· V minulých letech došlo na americké vojenské základně na Kubě, kde jsou někteří podezřelí drženi bez soudů už čtyři roky, ke 41 pokusům o sebevraždu. Až do soboty se však žádný nezdařil.
· Uzavření věznice požaduje řada mezinárodních organizací včetně OSN a i Bush nedávno prohlásil, že také Spojené státy by „rády viděly Guantánamo prázdné“.
· „Můj klient je ve vězení, kde je sebevražda jedinou šancí, jak odtamtud uniknout,“ uvedl David McLeod, právník jediného Australana zadržovaného na Guantánamu. Dodal, že se již dlouho obává i o osud svého klienta, který je prý na základně vystavován neustálému bití a vyslýchání.
· I podle Joshe Colangela-Bryana ze Střediska pro ústavní práva (CCR), které zastupuje asi dvě stovky vězňů, sebevraždy tří zadržovaných nikoho nepřekvapily, protože všichni zadržovaní jsou přesvědčeni, že na Guantánamu budou vězněni neurčitou dobu, a to bez práva na jakoukoli spravedlnost.
· Jumana Musa z americké odbočky světové organizace ochránců lidských práv Amnesty International vydal prohlášení, ve kterém ze sebevražd na Guantánamu obvinil Bushovu vládu.
· Zadržováním lidí z celého světa bez obvinění a bez soudu „Spojené státy porušily několik amerických i mezinárodních zákonů a úmluv,“ uvedl Jumana Musa.

Na Guantánamu se oběsili tři vězni
12. června 2006, Lidové noviny
čtk, afp, tes


Česká republika usiluje o tvrdý postup EU vůči režimu na Kubě. Není divu. Jsou tam vězněni lidé bez práva na jakoukoliv spravedlnost. Vězni jsou vystaveni neustálému bití a vyslýchání. Sebevražda je jedinou šancí jak odtamtud uniknout. Je tak porušována řada mezinárodních zákonů a smluv.
Je s podivem, že právě čeští diplomaté mají odvahu proti režimu na Kubě protestovat. Tím více můžeme na své představitele být hrdi.