20 června, 2006

Propustit kam? Nechte je tam!

Dnes v Lidových novinách:

Zavřete Guantánamo, doléhá prakticky ze všech stran k americkým uším.
· Kdyby šlo jen o nářky protiamerické levice, šlo by je odbýt poukazem na podobně hysterické brojení proti pershingům či plánům „hvězdných válek“.
· Jenže proti Guantánamu se neozývá jen levice a tradiční protiameričtí aktivisté. Brojí proti němu evropští spojenci USA i mnozí zdejší přívrženci pravice.
· O čem to všechno vypovídá? V první řadě o tom, že Američané prohrávají ve svém tažení proti terorismu další propagandistickou válku.
· Guantánamo se po excesech páchaných v irácké věznici Abú Ghraíb stává dalším symbolem „nespravedlnosti“, kterou americký hegemon činí „nevinným“ lidem.
· Bylo by pokrytecké namítat, že s Guantánamem je vše v pořádku. Proč se ale terčem pozornosti stalo pouze toto zajatecké zařízení? Množství zajatců z tažení proti terorismu je drženo i na jiných místech - například na tichomořském ostrově Guam - a navzdory nedostatku relevantních informací je víc než pravděpodobné, že podmínky tam nebudou zrovna příjemné.
· Jenže Guantánamo je víc na očích. Mimochodem, zásluhu na tom má i kubánský komunistický vůdce Fidel Castro. Na hranici této americké výspy na Kubě pustil fotografa s dobrým teleobjektivem
· Američané a jejich spojenci pochytali při tažení v Afghánistánu zhruba 70 tisíc bojovníků. Z nich zhruba 750 - tedy asi jedno procento - skončilo na Guantánamu, v současnosti jich tam přebývá kolem 460.
· Před normální soudy je americká vláda nechce postavit a práce speciálních vojenských komisí se jen těžko rozbíhá - obviněno zatím bylo asi jen deset zajatců.
· Jenže je tu ještě jeden problém: někteří ze zajatců nikdy před soudem, vojenskou komisí ani tribunálem neskončí.
· Problémem je nebezpečí a „cena“, jakou většina zbývajících zajatců představuje. I po letech věznění prý někteří poskytují cenné informace o plánovaných teroristických útocích.
· Jejich propuštění ale často brání i obava, že by mohli v páchání násilností pokračovat.
· Musíme - a měli bychom - hledat řešení, jak ukončit agonii těch vězňů, kteří už na Guantánamo ani do jiné věznice nepatří. Oživme ideu, že tažení proti terorismu je obranou, jejímž cílem je chránit liberální hodnoty Západu, a ne naopak.

Propustit vězně z Guantánama? Ale kam?
20. června 2006, Lidové noviny
Petr Pešek, redaktor LN


Existenci amerického koncentráku na Kubě prý prásknul světu Castro. To svědčí o jeho velmi špatném charakteru. Ostatní koncentráky neexistují, protože je ještě neměl kdo prásknout.
Ukončit dlouhodobou agonii vězněných bez obžaloby nelze, protože ti gauneři bez soudu, kterým nebylo nic dokázáno, by mohli prozradit ještě po letech věznění důležité informace. Snad si je vymýšlejí, aby mohli pobýt déle.
Toto by mělo být příkladem našemu soudnictví, které s procesy zbytečně spěchá a nevinné by nejraději hned zbrkle propustilo, a ohrozilo tak naše liberální hodnoty Západu
Proti Guantánamu už neprotestuje jen levice, ale brojí proti i evropští spojenci USA. Asi to zítra řeknou prezidentovi Bushovi na samitu ve Vídni přímo do očí. Pokud se tam Bush vůbec dostane. Panují tam prý extrémní opatření proti teroristům.