05 června, 2006

Neoreformace

Dnes v Právu:

Ve stínu dramatu, v nějž se zvrtlo počítání výsledků voleb, zůstal další vývoj na levici.
· V okamžiku, kdy skóre mezi pravicí a levicí je vyrovnané, může posun v této části spektra mít vážné důsledky pro další volby.
· Ve vedení komunistické strany se zároveň ihned po zveřejnění výsledků voleb začalo ústy Jiřího Dolejše mluvit o nezbytnosti diskuse k další profilaci strany, z níž by mohly vyplynout personální změny v čele KSČM.
· Oslabení komunisté, to je východisko, z něhož by mohla ČSSD čerpat inspiraci k dalšímu zmenšování vlivu KSČM na levici.
· Jiří Paroubek určil a několikrát zopakoval podmínky, za kterých by byl ochoten vyjednávat s KSČM o společné vládě.
· Podle premiéra mají komunisté jasně odsoudit zločiny komunistického režimu, přihlásit se k orientaci na Evropskou unii a NATO, fiskální kázni a nedotknutelnosti majetkových poměrů.
· Dnes to vypadá, že tyto body KSČM nenaplní.
· Zároveň si ale musí být komunističtí lídři vědomi nebezpečí, které pro ně plyne ze stárnutí, ba fyzického odchodu těch příznivců, kteří si přejí, aby strana byla v radikální opozici vůči režimu.

Levicový kovář posílil
Právo, 5.6.2006
Alexandr Mitrofanov


Až se komunisté podle návodu J.Paroubka zreformují, může přijít na řadu i nereformovaná pravicová ODS. Přihlásí se k učení marxismu-leninismu, k zestátnění výrobních prostředků, k budování sociálního státu a plné zaměstnanosti, k progresivní mu zdanění. Všichni by se pak mohli spojit v jediné velké ČSSD, kde KSČM by pak tvořila pravé a ODS levé křídlo sociální demokracie.