08 června, 2006

Přimhouřit oči

Dnes v Lidových novinách:

Nepřijatelné metody boje proti terorismu poškozují i nás
· Přelety letadel CIA s lidmi údajně podezřelými z terorismu přes evropské státy, existence tajných vězení, nic z toho nedokázala vyšetřovací komise Rady Evropy prokázat.
· To by ale byla CIA velmi špatnou zpravodajskou službou, kdyby se to mohlo nějakému politikovi, nevybavenému žádnými týmy policistů a tajnými agenty podařit.
· Stejně tak by asi bylo špatné, kdyby tajné služby spojeneckých států se CIA nespolupracovaly.
· Ve válce proti terorismu, kde ti, kteří stojí proti nám, nedodržují vůbec žádná pravidla, je problém se alespoň nějakých pravidel držet.
· Jenže boj s teroristy se nedá vyhrát jen tak, že vojensky porazíme a obsadíme území, že zadržíme nebo zničíme co nejvíc teroristů, či lidí, které z toho podezíráme.
· Tím, jak ve snaze zabránit dalším 11. zářím přibližujeme své metody metodám teroristů, možná prohráváme nejdůležitější „válku“, boj o duše lidí, o postavení těch „lepších“, těch, kdo jsou v právu.
· Možná, že metodami za hranicemi zákonů a pravidel civilizovaného světa se dá zničit víc teroristů.
· Ale také se tím z více lidí teroristé vyrobí.
· Být vítězi nestačí.

Přelety
8. června 2006, Lidové noviny
Luboš Palata


Jistě to znáte jak se nejlíp chytají myši: naženou se pod skříň a pak se skříni uřežou nohy. L.Palata ale ví, že půjde jen těžko nahnat všechny teroristy na jedno místo za hranice civilizovaného světa, a pak jim uříznout nohy.
Možná se najdou ještě nějaké nové metody za hranicemi zákonů. Ale nakonec asi bude nejlíp v rámci boje proti terorismu za vlastními hranicemi nic neobsazovat a nic si odtud velevýhodně nepřivážet domů. Vyhrajeme tak i nejdůležitější „válku“ o duše lidí.
Aspoň dokud nezjistí, že jim doma stoupají ceny ropy, a že by se vlastně hodilo nad nějakou agressičkou do nějaké surovinově bohaté říše zla přimhouřit oči.