07 června, 2006

Mohlo to být i takhle, ale nemuselo.

Dnes v Lidových novinách:

V téhle zemi se dá věřit lecčemu. Ale zase ne úplně všemu.
· Historka skokana poslance Pavla Ploce, jak mu zavolal známý, přijel a nabízel pět milionů za přestup do vládních zelených řad, je i na český Absurdistán trochu přitažená za vlasy.
· To, že se předehra aféry odehrála mezi čtyřma očima, a tak stojí tvrzení proti tvrzení, už je taková česká tradice.
· Ale možná, že se časem najde někdo, kdo z pohybu úst odečetl nejen slova „pět“ a „zelených“. Jen si nebude jistý, zda šlo o miliony, a ne o doplnění lihovin v Plocově restauraci.
· Nikdo tu netvrdí, že si Pavel Ploc vymýšlí. Všechno, co říká, že se mu přihodilo, může být pravda. A přesto to může být jinak, než jak to má vypadat.
· Nejhorší na celé aféře, nebo pseudoaféře - záleží na tom, koho jste volili - je, že vládní většina, Paroubkova nebo Topolánkova, tímto podloudným způsobem může skutečně vzniknout.
· Když ne za úplatek, tak třeba za nějakou funkci v dozorčí radě pro poslance XY nebo někoho z příbuzenstva. Jde to, ale je to nízkost, nehledě na vysokost cílů takto vzniklé vlády.
· A na okraj: Pavle Ploci, podobných nabídek ještě dostanete...

Skokan týdne
7. června 2006, Lidové noviny
LUBOŠ PALATA
http://lidovky.zpravy.cz/skokan-tydne-c96-/ln_noviny.asp?c=A060607_000004_ln_noviny_sko&klic=213571&mes=060607_0


My aspoň ten jeden hlas urgentně potřebujeme. Chce to něco, na co by někdo z druhého břehu skočil. Je nasnadě, že nejlépe by mohl skočit profesionální skokan. Podle české tradice to musí být beze svědků, pro případ, že by přece jen neskočil. V tom případě je třeba z něho udělat tak trochu blázna.
Vyrábět mlhu a blázny, to už je úloha mediálních šíbrů. Ti netvrdí, že si to skokan všechno vymyslel, ale mohlo to být úplně jinak, než to mělo vypadat. Možná je nedoslýchavý…
Političtí šíbři v další vlně se pak s nevinným, sebevědomým úsměvem diví, proč oni by měli někomu nabízet úplatek, když k nim přece může každý přestoupit zadarmo.
A na okraj: páni skokané, jestli tato nabídka nebyla jak měla být, můžete očekávat další, lepší…