14 června, 2006

úhel pohledu

Dnes v Lidových novinách:

Irácký premiér Núrí Málikí se o včerejší nečekané návštěvě amerického prezidenta v Iráku dozvěděl pouhých pět minut předtím, než Bushovo letadlo dosedlo v Bagdádu na letišti.
· Přísně utajovaná návštěva měla trvat pět hodin. Bush do Iráku přiletěl v noci, když se ze svého sídla v Camp Davidu prý doslova „tiše vykradl“.
· Bush, který do sídla irácké vlády přiletěl z letiště vrtulníkem, zároveň upozornil, že budoucnost Iráku je v rukou Málikího a jeho vlády, která byla vytvořena až půl roku po parlamentních volbách.
· Kabinet je podle Bushe dobře poskládán, protože se v něm objevily osobnosti, které reprezentují „odlišná náboženství, historie a tradice“. „Je to působivá skupina mužů a žen,“ dodal Bush.
· Osobnost iráckého premiéra prezident USA vysoce vyzdvihl. „Jsem ohromen silou vašeho charakteru a přáním uspět. Jsem rovněž ohromen vaší bezpečnostní a ekonomickou strategií.“
· Včerejší cesta Bushe do Iráku je v pořadí druhou od skončení invaze do této země v roce 2003. Poprvé Bush Irák navštívil v listopadu 2003 na Den díkuvzdání. S americkými vojáky tehdy povečeřel tradiční pokrm tohoto svátku - krocana. Při včerejší tiskové konferenci se v souvislosti s vojáky očekávalo prohlášení o jejich stahování či omezení jejich počtu. Bush se ale v prvních hodinách návštěvy o ničem takovém nezmínil.

„Budoucnost máte v rukou“
14. června 2006, Lidové noviny
reuters, ef


Prezident Bush přirozeně nemusel žádat o vízum při své utajované návštěvě Iráku. Jeho noční příjezd byl dokonce překvapením pro iráckého předsedu vlády Núrí Málikího. Stačil si sice natáhnout kalhoty, ale oholit se už nestihl, když president Bush vstoupil do dvěří. Ten při pohledu do premiérových očí byl ohromen silou jeho charakteru.
Málikí se svou silou charakteru a s dobře poskládanou skupinou působivých mužů a žen bude mít čest vykonávat funkci správce Iráku, takto lukrativní parcely USA na Středním východě.
Prezident byl ohromen i premiérovou ekonomickou strategií. Při poslední jeho návštěvě Iráku byl dokonce servírován krocan, a o jejich stahování či omezení jejich počtu nepadlo dnes ani slovo.
Neméně byl prezident Bush ohromen i bezpečnostní strategií. Prý se doslova tiše z Iráku vykradl dříve než tam začala velká operace za účelem skoncování s teroristy v metropoli.