01 června, 2006

Velmi naléhavý zájem

Dnes v Lidových novinách:

Spojené státy jsou připraveny připojit se k evropským zemím a účastnit se přímých rozhovorů s Íránem o jeho jaderném programu, pokud Teherán pozastaví své kontroverzní jaderné aktivity. Oznámila to dnes americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová.
· Prezident George Bush vzápětí sdělil, že USA se rozhodly přijmout "vůdčí roli" v diplomatickém řešení krize kolem Íránu.
· Íránská oficiální agentura IRNA podle agentury AP uvedla, že nabídka je "propagačním tahem". Írán přistoupí jen na návrhy a podmínky, které jsou v jeho zájmu, a zastavení obohacování uranu rozhodně v zájmu země není.
· USA a trojice evropských mocností se již v zásadě dohodly na balíčku výhod, který by měl být Íránu nabídnut v případě, že se Teherán vzdá svých sporných jaderných aktivit, sdělila dále Riceová..
· Teherán ovšem týž den zopakoval, že se nehodlá vzdát svého programu obohacování uranu, poněvadž jeho jediným cílem je civilní výroba jaderné energie.
· Írán vlastnící jaderné zbraně by představoval nebezpečí pro zájmy Spojených států a dalších zemí, varovala Riceová, a opět obvinila Írán z podpory radikálů v Iráku, Libanonu a Palestině.

Riceová: Jsme připraveni jednat s Íránem
1. června 2006
Lidovky.cz, ČTK


„Co po mně chcete, pánové? „
„Přišli jsme vás znásilnit, slečno!“
„Ale já nechci, jsem počestná žena.“
„Dobrá, jsme ochotni vzdát se silového řešení za předpokladu, že nám okamžitě budete po vůli. Až poté jsme laskavě ochotni vyslechnout vaše připomínky a námitky, případně vám dát balíček…“
„Jsem hrdá žena a se svým panenstvím mohu dělat co sama chci a co je v mém zájmu. A poddat se právě vám, určitě v mém zájmu není.“
„Ovšem vaše panenství zase znamená akutní nebezpečí pro náš velmi naléhavý zájem, slečno. Takže?