24 června, 2006

Říška zla

Dnes v Lidových novinách:

PRAHA Americké ministerstvo zahraničí kritizuje Českou republiku kvůli Severokorejcům, kteří se na jejím území údajně stávají oběťmi otrocké práce.
· Ve své každoroční zprávě o celosvětovém obchodu s lidmi upozornilo americké ministerstvo na to, že u Česka existuje důvod k znepokojení ohledně nucené práce a nízkým trestům pro lidi, kteří se na obchodu s lidmi podílejí.
· V této souvislosti zmiňuje zejména pracovníky z KLDR.
· „Severokorejský režim uzavírá pracovní smlouvy se soukromým sektorem v České republice.
· Existuje podezření, že pracovníci jsou vykořisťováni, že většina výdělku jde severokorejskému režimu a že pracovníci jsou pod neustálým dozorem severokorejských strážců,“ uvádí se ve zprávě.
· V Česku pracují zejména severokorejské ženy, a to jako šičky -v Náchodě, Žebráku a Železné.
· Žijí izolovaně od okolního světa, pod dohledem, a do města se vydávají jen ve skupinách.
· „Téměř veškerý jejich příjem, který je ve výši české minimální mzdy, je posílán na účet kontrolovaný severokorejským velvyslanectvím,“ napsal San Francisco Chronicle.
· Ze zlomku mzdy, který jim zůstane, si potom podle deníku Severokorejky platí své ubytování, stravu, ale například také severokorejské propagandistické filmy, které jsou nuceny sledovat.
· Česká policie případ Severokorejek již několikrát vyšetřovala, nikdy se jí ale podezření z omezování osobní svobody a vykořisťování nepodařilo prokázat.
· Šičky měly potřebná pracovní povolení i víza.
· Americké ministerstvo zahraničí je ale postupem českých orgánů znepokojeno.

USA kritizují Česko za „otroky“
24. června 2006, Lidové noviny
KLÁRA TYLOVÁ


Průhledná americká kritika vyvolává naději, že v malém Česku možná konečně byly objeveny rozsáhlé zásoby ropy, což by odůvodňovalo znepokojení Spojených států a jejich zájem možná už brzo zařadit Českou republiku mezi tzv. říše zla. Jestli nepomohou důrazná varování (viz výše), jako že nepomohou, měla by přijít na řadu embarga až po ozbrojenou intervenci za účelem osvobození právě objevených ropných nalezišť, čímž by se zabránilo aby zisky z jejich těžby šly do rukou teroristů, ohrožujících zájmy celé západní civilizace, jak už jsme toho byli ostatně nedávno svědky na probíhajícím fotbalovém šampionátu, kde čeští teroristé výhrou tři nula nad Spojenými státy ukázali, že se před ničím nezstaví a jsou schopni skutečně všeho, až po to nejhorší.